Veelgestelde vragen

Vragen?

Onderstaand vind je de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Vragen en antwoorden over de afschaffing overdrachtsbelasting voor starters en jonge doorstromers

De afschaffing geldt voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar (dus jonger dan 35 jaar) die een huis koopt en hier zelf in gaat wonen. De woning mag net meer kosten dan € 400.000 euro. De overdracht van het huis bij de notaris (de passeerdatum) moet na 31-12-2020 zijn. De regeling is dus niet alleen voor starters, maar ook voor de jonge doorstromers tot 35 jaar. Je mag maar één keer gebruik maken van de vrijstelling en je hebt een verklaring van de notaris nodig.

Ik koop een woning met mijn partner die ouder dan 34 jaar is, moet ik dan overdrachtsbelasting betalen?
De overdrachtsbelasting betaal je over het deel dat jouw eigendom wordt. Koop je samen met een partner dan is dat meestal 50%.
Ben jij jonger dan 35 jaar, maar je partner niet? Dan betalen jullie slechts over de helft van de koopsom 2% belasting. Dat komt dus neer op 1% overdrachtsbelasting.

Hoe lang duurt de afschaffing van de overdrachtsbelasting?
De afschaffing start in 2021 en geldt (wanneer deze tussentijds niet wordt verlengd) tot 2026.

Waarom zijn jullie zoveel goedkoper dan mijn eigen bank en andere intermediairs?

Dat is een goede vraag waarop wij graag antwoord geven. Het idee achter onze vernieuwende franchiseformule is eenvoudig: wij houden onze kosten laag. Wij zitten niet op AA-locaties in het centrum van de stad wat flink in de onkosten van huisvesting scheelt. Wij komen niet bij jou op bezoek, maar ontvangen jou graag in onze goed bereikbare kantoorruimtes in representatieve bedrijfsverzamelgebouwen, zodat we jou geen vervoers- en reistijdkosten hoeven door te berekenen.
Tevreden klanten zijn onze ambassadeurs en we maken slim gebruik van social media om zo ook nog eens fors te besparen op reclamekosten. Zo houden we de advies- en bemiddelingskosten voor jou laag en betaal je voor onze full-service dienstverlening slechts € 1.850,-. Met voorsprong het goedkoopste tarief in jouw regio. Dat garanderen wij!

Kan ik alleen als starter bij jullie terecht?

Nee hoor, je kunt ook bij ons terecht als je wilt verhuizen naar een andere koopwoning of je bestaande hypotheek wilt wijzigen. Binnen onze formule zijn al je hypotheek gerelateerde vragen in goede, ervaren handen.

Wat is het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek?

Bij de annuïteitenhypotheek blijven de bruto maandlasten gedurende de looptijd gelijk. Door de jaren heen verandert wel de opbouw van de maandlasten. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing en aan het eind is dat precies andersom. Doordat je steeds minder rente betaalt, wordt het belastingvoordeel minder. Je netto maandlasten gaan dus geleidelijk stijgen.
De lineaire hypotheek lijkt op een annuïtaire hypotheek met hét belangrijke verschil dat de maandlast daalt gedurende de looptijd. Kenmerk van een lineaire hypotheek is dat de aflossing gedurende de looptijd gelijk blijft. Je betaalt steeds minder rente waardoor je bruto en netto maandlasten geleidelijk dalen. Bij aanvang is de lineaire hypotheek duurder, maar over de gehele looptijd is de annuïteitenhypotheek duurder. Wij geven jou een persoonlijk advies over wat voor jou het beste is.

Ik verdien niet genoeg voor een hypotheek. Zijn er nog andere mogelijkheden?

Er is meer mogelijk dan je denkt... Dat is ons motto! Vaak denken klanten dat ze niet voldoende kunnen lenen, maar er zijn tal van mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat jij wel je droomwoning kunt kopen. Enkele mogelijkheden zijn: de startershypotheek, de starterslening, het garant staan of meetekenen van (groot)ouders of een schenking. 

Onze adviseurs kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden om toch de sleutel van jouw droomwoning te kunnen bemachtigen. Plan vrijblijvend een kennismaking in op een van onze kantoren.

Kan ik een hypotheek zonder vast contract krijgen?

Heb jij een baan, maar nog geen vast contract? Dan zijn er verschillende manieren waarmee het mogelijk is om toch een hypotheek te krijgen. Wij hebben de mogelijkheden voor je op een rij gezet:

Flexwerker of uitzendkracht 

Als jij een flexwerker of uitzendkracht bent dan wordt er een arbeidsmarktscan toegepast. Met de arbeidsmarktscan wordt er gekeken naar jouw kansen op de arbeidsmarkt en hoe deze zich de komende jaren zullen ontwikkelen en indien je zonder baan komt te zitten, wat de kansen zullen zijn op een nieuwe baan.

Loondienst = Intentieverklaring

Als je geen vast contract hebt, maar wel in loondienst bent, kun je bij je werkgever een intentieverklaring aanvragen. Hierin verklaart de werkgever de intentie te hebben bij het aflopen van het tijdelijke contract, deze om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd. Oftewel een vast contract. Een werkgever is niet verplicht om de intentieverklaring in te vullen, maar de meeste werkgevers doen hier niet moeilijk over. Na ontvangst zullen onze adviseurs met kijken bij welke hypotheekverstrekker jij terecht kunt.

Zelfstandig ondernemer 

Als je een zelfstandig ondernemer bent en een hypotheek wilt aanvragen dan wordt er gekeken naar je jaarinkomen. Veel hypotheekverstrekkers kijken naar het inkomen van de afgelopen drie jaar. Ben jij nog geen drie jaar ondernemer? Geen zorgen, ook dan zijn er mogelijkheden zoals de inkomensverklaring. 
Om jou te helpen met jouw situatie en bijbehorende mogelijkheden kun je het beste contact opnemen met een van onze adviseurs.

Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. :)

Kan ik in aanmerking komen voor een starterslening?

Als jij een starter bent en voor het eerst een woning gaat kopen dan kun je aanspraak maken op de starterslening. Echter dien je wel na te gaan of jouw gemeente deze lening ook aanbiedt. Via de website van het SVn kun jij checken of jouw gemeente de starterslening aanbiedt en wat de bijbehorende voorwaarden zijn.

Ik sta BKR geregistreerd, kan ik een hypotheek afsluiten?

Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een BKR registratie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een negatieve en positieve BKR registratie. Bij een positieve BKR registratie is het sowieso geen probleem om een hypotheek af te sluiten. Let op: een positieve BKR registratie kan wel invloed hebben op de hoogte van het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Indien je een negatieve BKR registratie hebt dan betekent dit dat je een betalingsachterstand hebt. Dit kan er wel voor zorgen dat een hypotheekverstrekker de aanvraag kan weigeren. 

Wil jij weten wat dit voor jou betekent? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een eerste kennismaking.

Onze
App!

Met onze eigen app deel je gemakkelijk en snel documenten met je hypotheekadviseur.

apple-appstore-button google-play-store-button
iphone-x-IWESH