Starterslening

Lees hier alles over de starterslening

Wat is een starterslening?

Wil je binnenkort graag je eerste huis kopen? Voor starters op de woningmarkt kan het aantrekkelijk zijn om een starterslening af te sluiten. Dit is een aanvullende lening op de ‘gewone’ hypotheek die je afsluit voor je eerste woning. Een starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van je eerste huis en het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Let op: een starterslening is niet hetzelfde als een startershypotheek!

Het grote voordeel van een starterslening is dat je de eerste drie jaar geen aflossing of rente betaalt over het geleende bedrag. Na deze eerste drie jaar wordt getoetst of je inkomen is gestegen en welk maximaal bedrag je op dat moment zou kunnen lenen. Heb je meer te besteden en lukt het om na de eerste drie jaar te starten met aflossen? Dan begin je op dat moment pas met betalen. Lukt het op dat moment nog niet? Dan wordt de verplichting om de rente en aflossing te betalen nog even uitgesteld. Dit gebeurt geheel boetevrij.

Een starterslening is een lening van het SVn. Deze stichting maakt het kopen, verduurzamen en verbeteren van Nederlandse woningen makkelijker door aantrekkelijke leningen aan te bieden. De starterslening is een voorbeeld van zo’n aantrekkelijke lening van het SVn, speciaal voor mensen die hun eerste huis willen kopen. Het SVn werkt samen met een groot aantal Nederlandse gemeentes. In 2023 doen er al 293 gemeentes mee.

Starterslening voorwaarden

Aan een starterslening zijn bepaalde basisvoorwaarden verbonden. Aan deze basisvoorwaarden moet iedereen die een starterslening wil afsluiten, voldoen. Daarnaast hebben sommige gemeentes aanvullende voorwaarden opgesteld. Die aanvullende voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Op de website van het SVn kun je de naam van jouw gemeente invullen, om te kijken welke aanvullende voorwaarden eventueel gelden in jouw gemeente.

Deze basisvoorwaarden gelden voor iedereen die een starterslening wil afsluiten:

  • Je komt alleen in aanmerking voor een starterslening als je een toezegging hebt ontvangen van de gemeente of de provincie waarin je woont;
  • Je bent een starter op de woningmarkt, dus je gaat voor het eerst een woning kopen;
  • Je gaat zelf of samen met je partner in de woning wonen;
  • Je sluit je ‘gewone’ hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
  • Je zet je ‘gewone’ hypotheek minimaal 10 jaar vast.
  • Je hebt niet te veel eigen vermogen, oftewel: eigen geld. Je eigen vermogen moet onder de vrijstellingsgrens liggen.
Starterslening

Maximale starterslening

Wanneer een starterslening mogelijk interessant is voor jou, vraag je je natuurlijk af: wat kan ik maximaal lenen? De hoogte van het maximale leenbedrag kan per gemeente verschillen, maar de meeste deelnemende gemeentes houden een maximum van €56.000,- aan.

Nu berekenen

Starterslening

De hoogte van een starterslening hangt af van verschillende zaken. Zo is de hoogte van je inkomen en het inkomen van je eventuele partner van belang. Ook is het relevant om te weten of je bijvoorbeeld betalingsachterstand hebt bij het BKR. Omdat elke situatie anders is, berekenen we jouw mogelijkheden het liefst op maat. Neem daarom contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. We kijken dan gratis hoe we jou het beste kunnen helpen met de aankoop van je eerste woning.

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (9/10!)

Gratis adviesgesprek

Starterslening