Startershypotheek

Wat is een startershypotheek?

Sta jij op het punt je eerste koopwoning te kopen? Als je je eerste huis gaat kopen komt er veel op je af. Een van de belangrijkste zaken is natuurlijk je hypotheek. Wat is een startershypotheek? Wat zijn de voorwaarden en hoe kun je je startershypotheek berekenen? In onderstaand artikel geven we je antwoord op deze vragen. Voordat je verder leest is het belangrijk om te weten dat een startershypotheek niet hetzelfde is als een starterslening.
Als starter kun je kiezen uit twee verschillende hypotheekvormen: een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Hieronder leggen we het verschil uit tussen een lineaire en een annuïtaire hypotheek.

  • Wat is een lineaire hypotheek?
    Je betaalt elke maand een deel aflossing en een deel hypotheekrente. Het bedrag van de aflossing is elke maand hetzelfde. Je hypotheekschuld wordt daarom elke maand minder, waardoor de hoogte van het rentebedrag ook langzaam afneemt. Je netto maandlasten dalen gedurende de looptijd.
  • Wat is een annuïteitenhypotheek?
    Je betaalt elke maand een vast bedrag dat deels bestaat uit aflossing en deels uit rente. De verhouding tussen het deel aflossing en het deel rente verschuift langzaam. Gedurende de looptijd wordt het aflossingsbedrag steeds een beetje hoger en de rente steeds lager. Je netto maandlasten gaan dus langzaam omhoog.
startershypotheek

Startershypotheek voorwaarden

Banken en instellingen die startershypotheken verstrekken, stellen allerlei voorwaarden. Het doel van deze voorwaarden is het tegengaan van betalingsachterstanden en schulden bij starters. De voorwaarden kunnen per hypotheekverstrekker verschillen, maar je kunt in principe uitgaan van de volgende basisvoorwaarden voor starters:

  • Je maandelijkse hypotheeklasten moeten passen bij je totale inkomen. Hoe hoger je bruto inkomen, hoe hoger je maximale startershypotheek. In de wet staat vastgelegd welk percentage van je bruto inkomen je maximaal mag besteden aan je hypotheek. Op basis van dit percentage kunnen we je maximale startershypotheek berekenen.
  • Naast je inkomen is de marktwaarde van de woning die je wilt kopen belangrijk voor geldverstrekkers. De geldverstrekker bepaalt de marktwaarde aan de hand van verschillende berekeningen. Startershypotheek afsluiten in 2022? Je mag dan maximaal 100% van de marktwaarde lenen. 
  • Een geldverstrekker wil weten of je nog bestaande schulden hebt als je een startershypotheek wil afsluiten. Een schuld betekent dat je een financiële verplichting hebt naar een schuldeiser en daardoor is er minder ruimte in je inkomen. Veel starters willen een startershypotheek afsluiten zonder eigen geld of met een studieschuld. Er zijn bepaalde berekeningen nodig om te bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen in dat geval.

Vanaf € 1.850,- all-in regelen we alles

Maximale startershypotheek

Je vraagt je natuurlijk af: wat is de beste hypotheek voor starters? Wat kan ik maximaal lenen als stel of als alleenstaande starter? Als je bovenstaande voorwaarden hebt gelezen begrijp je dat dit voor iedereen anders is. Wij rekenen graag samen met je uit welke startershypotheek het beste bij je past. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Startershypotheek berekenen

Om alvast een indruk te krijgen van wat je kunt lenen als starter, verwijzen we je graag door naar onze handige Hypotheek Tools. Tot op de cent nauwkeurig weten wat je mogelijkheden zijn? Maak een afspraak voor een gratis kennismaking.

Er is meer mogelijk dan je denkt

Ikwileenstartershypotheek.nl is de specialist als het gaat om starters op de woningmarkt. Simpelweg omdat wij jou op heldere wijze wegwijs maken in het onoverzichtelijke labyrint van financieel advies, makelaardij, woonverzekeringen, notariaat en alle belangrijke randzaken die betrekking hebben op het kopen van je eerste huis.


Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekadviseurs

Vestiging *
Roermond
Sittard - Geleen
Uden - Veghel
Venlo
Venray
Weert