Tips voor het kopen van je eerste huis

10/02/2022 - Tips

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor woningkopers in 2022. Jaarlijks vinden er diverse wijzigingen plaats in wetsvoorstellen of worden er nieuwe wetten toegevoegd. Ook voor 2022 is dat het geval geweest voor de woningmarkt. Wij hebben de belangrijkste veranderingen van dit jaar voor jullie onder elkaar gezet, dus lees snel verder.

1. Nieuwe regels voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

In 2022 is het bedrag voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie gestegen naar een bedrag van € 355.000 (inclusief verbouwing). Het bedrag in 2021 was maximaal € 325.000 en is dus gestegen met maar liefst € 30.000 euro. De reden hiervoor zijn de stijgende huizenprijzen. Als je gebruik wilt maken van energiebesparende maatregelen dan geldt een bedrag van maximaal € 376.300, voorheen was dit € 344.500.

Verder daalt ook de eenmalige provisie die je betaalt bij het afsluiten van een NHG-hypotheek. Het te betalen provisie bedrag daalt van 0,7% naar 0,6% van het hypotheekbedrag.

2. Private leasecontracten wegen zwaarder op je hypotheek

Als je in het bezit bent van een private leaseauto dan kun je vanaf dit jaar minder hypotheek krijgen. Het private leasecontract wordt nu voor 100% geregistreerd bij het BKR, waarbij dat voorheen 65% was. Dit zorgt ervoor dat je maximale hypotheekbedrag afneemt en je dus minder kunt lenen.

3. Hoge inkomens ontvangen minder hypotheekrenteaftrek

Ook dit jaar wordt de hypotheekrenteaftrek voor hoge inkomens verder afgebouwd. Inkomens boven de € 69.398 mogen nog maar 40% aftrekken bij hun belastingaangifte, dit was in 2021 nog 43%.

4. Een- en tweeverdieners met een lager inkomen kunnen meer lenen

Jaarlijks maakt Nibud de woonquotes bekend. De woonquote is het percentage van het inkomen dat aan wonen besteed mag worden. Deze hebben dus ook invloed op het maximale hypotheekbedrag. Uit de woonquote komt naar voren dat zowel een- als tweeverdieners met een laag inkomen meer kunnen lenen in 2022.

5. Opkoopbescherming voor gemeenten

Sinds 1 januari kunnen gemeenten bepaalde wijken aanwijzen waar het niet meer is toegestaan om woningen op te kopen voor de verhuur. Dit kan in wijken ingevoerd worden waar schaarste is aan goedkope of middeldure koopwoningen. Dit moet ervoor zorgen dat starters en middeninkomens meer kans krijgen op de woningmarkt.

6. Energielabel tonen in advertenties

Vanaf dit jaar dien je het energielabel van je huis ook in advertenties te tonen. Dus voordat je een woning via Funda of de makelaar aanbiedt, dient het energielabel geregistreerd te zijn, waarna deze in de advertentie vermeld dient te worden. Als je bij de verkoop of oplevering geen energielabel hebt dan kun je een boete riskeren van € 435.

7. Meer subsidie om je woning te verduurzamen

De overheid stimuleert het verduurzamen van woningen, daarom is het nu mogelijk om meer subsidie te ontvangen. De subsidie kan besteed worden aan twee isolatiemaatregelen of een combinatie van een isolatiemaatregel met een hybride warmtepomp. Je ontvangt dan ongeveer 30% terug op je investering in plaats van de voorafgaande 20%.

8. Meer belastingvrij schenken

Dit jaar mag je meer belastingvrij schenken. De (eenmalige) schenking dient gebruikt te worden voor het kopen, verbouwen of aflossen van een woning. De schenking is verhoogd van € 105.302 naar € 106.671 euro.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.