Eerste koopwoning: deze verzekeringen heb je nodig

14/08/2023 - Tips

Je hypotheekverstrekker verplicht dat je een opstalverzekering (woonhuisverzekering) afsluit. De meeste overige verzekeringen zijn niet verplicht, maar vaak wel verstandig om ook af te sluiten. Onderstaand een opsomming van de belangrijkste verzekeringen.

Opstal- en inboedelverzekering
Een opstalverzekering is een verzekering die schade aan de woning, alles wat echt vast zit aan de woning, zoals het dak of de regenpijp, door brand, storm, waterschade en inbraak dekt. Deze verzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Alle hypotheekverstrekkers stellen het hebben van deze verzekering verplicht.

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar eigenlijk wel noodzakelijk. Een inboedelverzekering dekt namelijk schade aan spullen in je huis door brand, storm, waterschade en inbraak. De inboedel betreft alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen.

Het is verstandig om beide verzekeringen bij dezelfde maatschappij af te sluiten, zodat bij schade geen discussie ontstaat of het beschadigde bij de inboedel of bij de opstal hoort.

Aansprakelijkheidsverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die je per ongeluk veroorzaakt aan de spullen van iemand anders of als iemand gewond raakt door jouw schuld. Ook de schade die ontstaat door toedoen van jouw spullen valt onder deze verzekering.

De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar ook deze verzekering wordt aangeraden om af te sluiten. De kosten voor dergelijke schade kunnen namelijk vaak erg hoog oplopen, terwijl de maandelijkse premie vaak maar een paar euro is.

Overlijdensrisicoverzekering
Koop jij samen met je partner een woning of heb je kinderen? Dan is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verstandig. Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat jouw nabestaanden niet in de financiële problemen komen als jij komt te overlijden.

Met een overlijdensrisicoverzekering ontvangen je nabestaanden een vooraf vastgesteld bedrag in het geval jij komt te overlijden. Dit bedrag kan dan gebruikt worden om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen of om de woonlasten van te betalen. Zo hoeven jouw nabestaanden zich geen zorgen te maken over de woonlasten en of zij wel in de woning kunnen blijven wonen. De hoogte van de premie van de overlijdensrisicoverzekering is afhankelijk van onder andere leeftijd en het verzekerde bedrag. Deze verzekering is niet verplicht, maar in de meeste gevallen dus wel te adviseren.

Rechtsbijstandverzekering
Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp en/of bijstand in het geval van een conflict. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een conflict met je buren of de gemeente. Deze verzekering is niet verplicht, maar ook deze verzekering wordt aangeraden.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Een maandlastbeschermer is een arbeidsongeschiktheidsverzekering speciaal ontwikkeld voor eigen woningbezitters. Hiermee ben je verzekerd van een vast bedrag per maand om je woonlasten door te kunnen betalen. Bij arbeidsongeschiktheid en ook bij werkloosheid, als je dat wenst. Deze verzekering is niet verplicht, maar wordt ook geadviseerd.

Heb je vragen over de verzekeringen of wil je jouw verzekering(en) regelen via ons? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Deel dit bericht op

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (90%!)

Gratis adviesgesprek

Eerste koopwoning: deze verzekeringen heb je nodig