Checklist koopwoning

09/08/2022 - Tips

Hoera! Je hebt een (eerste) koopwoning gekocht. Onwijs leuk natuurlijk, maar dat zorgt ook voor het nodige geregel. Om jou op weg te helpen hebben wij de belangrijkste zaken die geregeld dienen te worden onder elkaar gezet. Zo weet je zeker dat je niets vergeet!

Bouwtechnische keuring

Voordat je definitief tot de koop over gaat is het belangrijk om je woning te laten keuren. Een huis kan verschillende gebreken hebben die je met het blote oog of zonder de juiste kennis of ervaring niet kunt zien. Doe daarom een bouwtechnische keuring. Zo weet jij zeker of er eventuele ‘verrassingen’ zijn en wat de bijbehorende (toekomstige) kosten zijn. Onze partner Keuringshuis kan jou helpen met meeloop- en bouwtechnische keuringen.

Verzekeringen

Het regelen van de juiste verzekeringen is onwijs belangrijk. Je wilt ten slotte dat je woning en bijbehorende inboedel verzekerd zijn tegen diefstal of schade door brand, water of storm. Ga daarom in gesprek met een verzekeringsadviseur die jou kan vertellen welke verzekeringen passen bij jouw woonsituatie. Wij adviseren in elk geval om te allen tijde een opstal- en inboedelverzekering af te sluiten.

Duurzame maatregelen

Wil je gebruik maken van duurzame maatregelen zoals zonnepanelen, een warmtepomp, gevel-, dak-, leiding- of vloerinstallatie? Dat kan! Duurzame voorzieningen worden gestimuleerd door de overheid. Zo mag je extra lenen om te besteden aan duurzame maatregelen, kun je gebruik maken van het Energiebespaarbudget en mag je een bedrag van € 9.000, – euro buiten de inkomenstoets houden. Meer weten over duurzame maatregelen? Check onze blog ‘Duurzaamheid en energiebesparende voorzieningen’ of maak een afspraak met onze partner Verduurzaming Nederland.

Energie, water & internet

Verder is het belangrijk dat je huis van energie, water en onder andere internet wordt voorzien. Zo kun je zelf een energieleverancier kiezen of de hulp inschakelen van Makelaars Energie Advies. Zij kijken aan de hand van jouw wensen en behoefte naar de meest passende leverancier en het beste aanbod. Ook kunnen zij helpen met het afsluiten van een internetabonnement.

Voor de watertoevoer dien jij je aan te melden bij de wateraanbieder van jouw gemeente/provincie. Dit kan vaak al 60 dagen voorafgaand aan de sleuteloverdracht.

Adres wijzigen

Ten slotte en niet geheel onbelangrijk: het wijzigen van je adres. Zorg dat jouw adres bij de belangrijkste instanties en partijen wordt gewijzigd. Zo weet je zeker dat essentiële post bij jouw nieuwe adres aankomt.

En dan is nu de tijd om in te gaan pakken en al je vrienden en familie op te trommelen om te komen helpen.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je meer weten van onze partners? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.