Alles wat je moet weten over de starterslening

07/03/2022 - Starterslening

Alles wat je moet weten over de starterslening

Je eerste huis kopen lijkt voor veel starters een ‘mission impossible’, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Er zijn namelijk veel meer mogelijkheden dan je denkt, waaronder de starterslening. Met een starterslening kun je vaak net dat extra beetje lenen wat nodig is om uiteindelijk wel je droomwoning te kunnen financieren.

Wat is de starterslening?

De starterslening is een hypothecaire lening bedoeld voor mensen die nog niet eerder een woning hebben gekocht en ook zelf in de woning gaan wonen. De starterslening is dus een aanvullende lening op je hypotheek om je eerste koopwoning te kunnen financieren. De lening overbrugt namelijk het verschil tussen de prijs van de woning en je maximale hypotheek. De starterslening worden verleend door het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten).

Wanneer kom je in aanmerking voor een starterslening?

Om in een aanmerking toe komen voor een starterslening dien je dus voor het eerst een woning te kopen waarin je zelf gaat wonen. Daarnaast zijn er nog verschillende voorwaarden die per gemeente kunnen verschillen. Enkele algemene voorwaarden zijn:

  • Je kunt alleen een aanvraag doen als je een toewijzingsbrief van de gemeente hebt
  • De looptijd van de lening bedraagt 30 jaar
  • De rentevaste periode bedraagt 15 jaar
  • Moet worden afgesloten onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Check via https://www.svn.nl/starterslening of jouw gemeente een starterslening verstrekt en wat de voorwaarden hiervan zijn.
  • Wat zijn de voordelen van een starterslening?
  • De starterslening kent enkele voordelen waaronder het feit dat je het prijsverschil kunt overbruggen van je maximale hypotheek en de prijs van de woning. Verder betaal je de eerste drie jaar geen maandlasten over de lening. Na drie jaar begin je pas met het afbetalen van de rente en aflossing.
  • Mocht je onverhoopt dan toch nog niet kunnen aflossen, dan kun je geheel boetevrij op een later moment beginnen.

Mocht je meer willen weten over de starterslening en of jouw gemeente deze aanbiedt? Ga dan naar de website van het SVn. Bij vragen kun je ook contact opnemen met onze hypotheekadviseurs. Maak vrijblijvend een afspraak.