Wat is de impact van private lease op je hypotheek?

11/04/2023 - Hypotheken

Dat een private leasecontract impact heeft op je hypotheek is over het algemeen wel bekend. Maar wat is de exacte impact eigenlijk op je hypotheek? Wij leggen het je graag uit aan de hand van onze blog mét rekenvoorbeeld.

Het private leasen van een auto is enorm populair. Veel mensen maken gebruik van deze constructie, waarbij je een auto huurt voor een vast bedrag per maand en waarin alle kosten (behalve benzine) zitten inbegrepen. Echter, weten veel mensen niet dat deze contracten een grote invloed hebben op je maximale hypotheek

Een private leasecontract wordt namelijk geregistreerd bij het BKR onder de noemer ‘Operational Autolease’. Een private leasecontract bestaat uit twee delen: een financieel deel en een servicegericht deel (belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen). Het gehele contract wordt voor de volle 100% geregistreerd bij het BKR (dit was eerder 65%).

Voorbeeld
Om een voorbeeld te geven van wat een private leasecontract op dit moment betekent voor je maximaal hypotheekbedrag hebben we een eenvoudige rekensom uitgewerkt:

Een stel wil samen hun eerste woning kopen. Zij verdienen ieder € 30.000 per jaar. Op basis van hun inkomen kunnen zij een hypotheek van indicatief € 265.000 krijgen bij een rente van 4,2%. Nu sluiten ze een private leasecontract voor een duur van 48 maanden en betalen hiervoor € 500 per maand. Het stel kan nog maar maximaal € 163.000 lenen, dat is ruim € 100.000 minder hypotheek. Zoals je ziet, drukt een private leaseauto dus enorm op het maximaal hypotheekbedrag.

Hypotheek berekenen?
Heb jij een private leasecontract en ben je benieuwd wat jouw maximale hypotheekbedrag is? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of mail/bel/app een van onze adviseurs rechtstreeks.

 

Deel dit bericht op

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (90%!)

Gratis adviesgesprek

Wat is de impact van private lease op je hypotheek?