Wat is de impact van ouderschapsverlof op je hypotheek?

05/06/2023 - Hypotheken

Ben je in verwachting of heb je net een kleintje gekregen en overweeg je om ouderschapsverlof op te nemen? En overweeg je daarnaast ook nog eens om te verhuizen of je hypotheek over te sluiten? Houd dan rekening met de invloed die ouderschapsverlof heeft op je hypotheek.

Ouderschapsverlof is kortgezegd verlof welke je opneemt om bij je kind(eren) te kunnen zijn. Dit is mogelijk voor ouders van kinderen tot en met 8 jaar. In totaal heb je recht op 26 keer het aantal uren dat je werkt aan verlof. Hiervan krijg je tegenwoordig de eerste 9 weken betaald tegen 70%. Dit dient dan wel tijdens het eerste levensjaar van het kind te worden opgenomen. De overige weken zijn onbetaald verlof en kunnen ook later worden opgenomen.

Ouderschapsverlof houdt dus in dat je tijdelijk minder gaat werken, wat uiteindelijk leidt tot een tijdelijke inkomstenvermindering. Dit heeft dus gevolgen als je in die periode een hypotheek wilt af- of oversluiten.

Maar er is een uitzondering! Als jouw ouderschapsverlof binnen zes maanden eindigt dan is er niets aan de hand. Jouw werkgever kan dan schriftelijk bevestigen dat dit het geval is. Er wordt dan met het normale salaris gerekend. Indien je ouderschapsverlof niet binnen zes maanden eindigt, dan heeft dit wel consequenties voor je hypotheek.

In onderstaand rekenvoorbeeld laten we je zien wat de impact van ouderschapsverlof is op de maximale hypotheek van iemand die één dag in de week minder gaat werken:

Joep en Daphne willen een woning kopen na de komst van hun eerste kindje. Joep heeft besloten om 9 maanden ouderschapsverlof op te nemen voor 8 uur per week. Normaliter werkt hij 40 uur, maar nu gaat hij dus 9 maanden 32 uur per week werken.

Joep verdient € 35.000, – per jaar en Daphne verdient € 24.000, – per jaar. Dit betekent dat ze samen € 59.000, – per jaar verdienen. Door het ouderschapsverlof daalt het inkomen van Joep met 20%, dit betekent dat hij nog maar € 28.000, – verdient en totaal dus samen nog maar € 52.000, -.

De maximale hypotheek zonder ouderschapsverlof: € 266.000,-

De maximale hypotheek met ouderschapsverlof: € 221.000,-

Dit betekent een verschil van € 45.000,-.

*Deze berekeningen zijn gemaakt op basis van een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar (4,05%)

 

Wil jij weten welke impact jouw ouderschapsverlof heeft op een mogelijke verhuizing of oversluiting? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit bericht op

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (90%!)

Gratis adviesgesprek

Wat is de impact van ouderschapsverlof op je hypotheek?