Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwbouwwoning?

17/01/2023 - Hypotheken

Heb jij een nieuwbouwwoning of -project op het oog? Dan zijn er veel zaken waar je rekening mee dient te houden. Het kopen van een nieuwbouwwoning heeft voor- en nadelen en belangrijk is dat je daar in ieder geval van op de hoogte bent

Bij bestaande woningen heb je vaak te maken met aanpassingen die gedaan moeten worden op basis van smaak, indeling, staat van onderhoud en duurzaamheid. Voordelen van het kopen van een nieuwbouwwoning zijn dat je juist meer vrijheid hebt om de woning naar eigen wens in te delen en te laten bouwen. Ook heb je in de eerste jaren nauwelijks onderhoudskosten en ben je verzekerd van een energiezuinig huis.

Verder betaal je bij het kopen van een nieuwbouwwoning geen overdrachtsbelasting, maar koop je “vrij op naam”.

Maar naast de voordelen zijn er ook zaken waar je rekening mee dient te houden. Een nieuwbouwtraject kan vaak lang duren en dit kan extra kosten meebrengen welke je wellicht niet hebt ingecalculeerd. Zo kun je met dubbele woonlasten te maken krijgen. Als je in de bouwperiode in je huidige woning blijft wonen dan betaal je de hypotheek of huur van je huidige woning en betaal je ook al voor de hypotheek van je nieuwbouwwoning. Belangrijk is om door te laten rekenen of je deze dubbele lasten zelf kunt dragen of waar nodig kunt meefinancieren.

Voordat je een nieuwbouwwoning gaat kopen informeer dan wat binnen het standaard bouwplan valt en welke kosten vallen onder zogenaamd meerwerk. Vaak is er sprake van een standaard woning die je naar wens kunt aanpassen, deze kosten vallen dan onder meerwerk. Het dus belangrijk om jouw wensen in kaart te brengen en deze naast het huidige plan te leggen. Zorg dat je de kosten voor meerwerk helder hebt voordat je hier akkoord op geeft.

Daarnaast bestaat er ook minderwerk. Dit komt voor in het geval je afwijkt van het standaard bouwplan, bijvoorbeeld als je de standaard modelkeuken niet wilt. Je krijgt dan een vergoeding/korting, welke je kunt gebruiken om een eigen keuken uit te zoeken. Houdt er wel rekening mee dat minderwerk eventuele garantiegevolgen kan hebben op zaken die niet door de aannemer zijn geregeld.

Verder teken je bij aankoop van een nieuwbouwwoning een koopcontract voor de grond en een overeenkomst met de aannemer. Lees de bijlage(s) en voorwaarden altijd goed door. Hierin staan o.a. de betaaltermijnen, ontbindende voorwaarden, termijn van oplevering, maar ook bijzondere bepalingen. Tip: controleer of je aannemer is aangesloten bij een bouwgarantiefonds. Zo’n fonds garandeert in meer of mindere mate dat een huis af komt als de aannemer tijdens de bouw failliet gaat. Dit voorkomt problemen bij de financiering.

Als de woning eenmaal klaar is dan het belangrijk dat je deze kritisch doorloopt en kijkt of voldaan is aan alle verplichtingen en afspraken. Gebreken dienen vastgelegd te worden in het opleveringsrapport, waarna de aannemer een aantal maanden de tijd heeft om deze te herstellen.

Het kopen van een nieuwbouwwoning is zoals je leest dus niet altijd even makkelijk. Uiteraard helpen we je graag met de keuze tussen bestaande bouw en nieuwbouw.
Maak snel een afspraak met een van onze adviseurs. Er is meer mogelijk dan je denkt…