Vanaf 1 april wegen private lease contracten zwaarder mee op je hypotheek

31/03/2022 - Hypotheken

Vanaf 1 april wegen private lease contracten zwaarder mee op je hypotheek. Het private leasen van een auto wordt steeds populairder. Veel mensen maken gebruik van deze constructie, waarbij je een auto huurt voor een vast bedrag per maand en waarin alle kosten (behalve benzine) zitten inbegrepen. Echter, weten veel mensen niet dat deze contracten grote invloed hebben op je maximale hypotheek.

Een private lease contract wordt namelijk geregistreerd bij het BKR onder de noemer ‘Operational Autolease’. Een private lease contract bestaat uit twee delen: een financieel deel en een servicegericht deel (belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen). Tot 1 april 2022 wordt enkel het financiële gedeelte geregistreerd bij het BKR, dit bedraagt 65% van het totale bedrag. Maar met ingang van 1 april 2022 worden private lease contracten voor de volle 100% geregistreerd, het servicegedeelte wordt dan dus wel meegenomen in de registratie.

Voorbeeld
Om een voorbeeld te geven van wat een private lease contract vanaf 1 april betekent voor je hypotheek hebben we een eenvoudige rekensom uitgewerkt:

Een stel wil samen hun eerste woning kopen. Zij verdienen ieder € 30.000, -. Op basis van hun inkomen kunnen zij een hypotheek van € 282.500 krijgen bij een rente van 1,5%. Nu sluiten ze een private lease contract voor een duur van 48 maanden en betalen hiervoor € 400 per maand. Met de oude regels kunnen ze dan nog € 210.000 lenen. Met de nieuwe regels, kan het stel nog maar maximaal € 166.000 euro lenen. Een private leaseauto drukt dus enorm het maximaal hypotheekbedrag.

Hypotheek berekenen?
Heb jij een private lease contract en ben je benieuwd wat jouw maximale hypotheekbedrag is? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of mail/bel/app een van onze adviseurs rechtstreeks.