Scheiden of een relatiebreuk, wat nu?

23/11/2022 - Hypotheken

Een scheiding of relatiebreuk is nooit leuk en de rompslomp eromheen maakt het ook niet makkelijker, helemaal niet als er ook nog een koopwoning in het spel is. Wat gaan jullie met de woning doen? Er zijn verschillende mogelijkheden en wij leggen deze graag voor je uit.

De eerste optie is dat één van jullie het huis volledig overneemt na de scheiding of relatiebreuk. De één kan de ander dan uitkopen en de hypotheek op zijn of haar naam overzetten. Om te bepalen of dat financieel lukt, is de hoogte van de hypotheek niet bepalend, maar de betaalbaarheid van de maandlasten. Bij scheiden of een relatiebreuk is er daarom vaak meer mogelijk dan je denkt.

Wil één van jullie het huis volledig overnemen, maar lukt dat financieel nog niet, dan kan ervoor gekozen worden om de woning voorlopig samen aan te houden. Het is dan erg belangrijk hierover goede afspraken te maken, deze vast te leggen in een overeenkomst én je daarover goed te laten adviseren.

De laatste mogelijkheid is om het huis te verkopen. Dit gebeurt als beide partijen niet in het huis willen of kunnen blijven wonen. Met de verkoopopbrengst wordt de hypotheek afgelost. Blijft er geld over, dan wordt dit verdeeld. Is de verkoopopbrengst echter lager dan de resterende hypotheeksom dan ontstaat er een restschuld. Mogelijk wordt deze restschuld kwijtgescholden door Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Zo niet, dan blijven jullie beiden hiervoor aansprakelijk.

Sta jij op het punt om te gaan scheiden en kun je wel wat (extra) hulp gebruiken? Onze adviseurs staan altijd klaar om je te helpen in deze moeilijk tijd. Zij helpen met het regelen van alles omtrent je huis en hypotheek. Maak vrijblijvend een afspraak via de website of neem direct contact met ons op.