Per 1 januari 2023 wordt de schenkingsvrijstelling eigen woning verlaagd

13/04/2022 - Hypotheken

Per 1 januari 2023 wordt de schenkingsvrijstelling eigen woning verlaagd. Ben je tussen de 18 en 40 jaar, dan is het mogelijk om gebruik te maken van de schenkingsvrijstelling eigen woning. Deze schenking houdt in dat je een schenking van € 106.671, – mag ontvangen. Het geschonken geld moet wel gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning of voor het aflossen van de hypotheek.

Het kabinet heeft echter bepaald dat per 1 januari 2023 de schenkingsvrijstelling eigen woning (ook wel de “jubelton” genoemd) wordt verlaagd naar € 27.231, -.

Nog geen huis?
Heb je plannen om een woning te kopen dan kun je dit jaar (2022) nog de hoge schenking ontvangen. Maak dan wel een schenkovereenkomst. Neem daarin de voorwaarde op dat het geld in dit jaar of de komende 2 kalenderjaren, dus uiterlijk in 2024, besteed wordt aan een woning. Zo loop je niet het risico dat er schenkbelasting moet worden betaald als je toch geen huis koopt in die periode. Je moet het geld dan wel terugbetalen.

Meer weten?
Wil je meer weten over de schenkingsvrijstelling? Neem dan contact op met een van onze adviseurs of plan een afspraak in.