Je maximale hypotheek berekenen

21/10/2022 - Hypotheken

Als starter op de woningmarkt kom je terecht in een spannende fase van je leven. Zo genieten velen van de (voor)pret van het huizen zoeken en wellicht denk je stiekem al na over de inrichting en stijl van je woning. Maar voordat het zover is en jij je gaat oriënteren op de woningmarkt is het belangrijk om te weten wat jouw mogelijkheden zijn. Zo kun je niet zomaar een bod doen op ieder willekeurig huis. Om jouw mogelijkheden te ontdekken is het belangrijk om eerst je maximale hypotheek te berekenen.

Bij Ikwileenstartershypotheek houden we het graag makkelijk. Daarom hebben we onze eigen rekentool waarmee jij een indicatieve berekening kunt maken hoeveel jij op basis van jouw inkomen en dat van je eventuele partner maximaal kunt lenen. Daarnaast houdt de rekentool ook rekening met eventuele (al) lopende financiële verplichtingen zoals maandelijkse lasten uit een krediet, studieschuld, alimentatie of erfpacht.

Verder dien je naast je maximale hypotheek ook rekening te houden met overige kosten die bij het kopen van toepassing zijn zoals taxatiekosten, NHG-kosten, notariskosten, kosten voor je hypotheekadvies en mogelijke overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting is niet van toepassing al je tussen de 18 en 35 jaar bent en een huis wilt kopen tot maximaal € 400.000, – euro (2022). Dat is voor starters nog eens een gunstige bijkomstigheid.

Maar naast bovenstaande zaken en je maximale hypotheek kun je nog aanspraak maken op koopstimulerende regelingen. Deze regelingen maken het mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen, wel dien je aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Onder koopstimulerende regelingen vallen onder andere de starterslening, de schenkingsvrijstelling en het garant staan of meetekenen van je (groot/schoon) ouders. Vaak zijn er meer opties waar je gebruik van kunt maken en die je mogelijkheden vergroten. Er is meer mogelijk dan je denkt…

Weten wat jouw kansen zijn (als starter) op de woningmarkt? Maak dan vrijblijvend een afspraak met onze adviseurs in één van onze vestigingen. We hopen jou snel te mogen ontvangen!