Je hypotheek meenemen bij een verhuizing

21/09/2022 - Hypotheken

Er staat weer een spannende periode voor de deur, je gaat verhuizen. Maar hoe zit het nu met je huidige hypotheek? Kun je deze meenemen of is het beter om een geheel nieuwe hypotheek af te sluiten?

Veel hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om je huidige hypotheek mee te nemen bij een verhuizing. Dit is aantrekkelijk als je voor een langere periode een gunstig rentepercentage hebt afgesloten. Het meenemen van je huidige hypotheek naar een nieuwe woning wordt ook wel de verhuisregeling of meeneemregeling genoemd. Hoe dat in zijn werk gaat leggen we je in deze blog graag verder uit.

Als je gaat verhuizen heb je de mogelijkheid om te kiezen uit twee opties: het afsluiten van een geheel nieuwe hypotheek of het meenemen van je huidige hypotheek.

Als je ervoor kiest om je huidige hypotheek mee te nemen dan betekent dat eigenlijk dat je de huidige voorwaarden en rente meeneemt. In feite sluit je dus een nieuwe hypotheek af, maar wel met de voorwaarden en rente van je oude hypotheek.

Als jouw nieuwe woning een hogere koopsom heeft ten opzichte van je huidige woning, dan kun je daarvoor een extra leningdeel afsluiten. Dit houdt in dat je een extra hypotheek afsluit boven op de huidige hypotheek. Dit om de extra koopsom te kunnen betalen. Verder dien je er rekening mee te houden dat als jij je hypotheek wilt meenemen, dit alleen bij je huidige hypotheekverstrekker kan. Dat geldt dan ook voor een eventueel extra leningdeel.

Let wel op dat de hypotheekverstrekker verhuizen ziet als een nieuwe hypotheekaanvraag. Dit betekent dat zij opnieuw bekijken of je het hypotheekbedrag op basis van je inkomen en de waarde van je nieuwe woning wel kunt lenen.

Twijfel je wat de beste mogelijkheid voor jou is? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen jou adviseren en de verschillende mogelijkheden nog beter toelichten.