Een huis kopen zonder vast contract, kan dat?

11/09/2023 - Hypotheken

Jazeker! Het is mogelijk om een huis zonder vast contract te kopen. Er zijn een aantal mogelijkheden (afhankelijk van je persoonlijke situatie) en wij leggen deze graag aan je uit. 

Een tijdelijk contract

Heb je een contract voor een bepaalde tijd (tijdelijk contract) dan voldoet vaak een zogenaamde intentieverklaring. Met een intentieverklaring geeft jouw huidige werkgever aan dat bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij beëindiging daarvan wordt opgevolgd door een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vast). Jouw inkomen wordt dan volledig meegenomen in de berekening voor de maximale hypotheek.

Als jouw werkgever aangeeft dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij beëindiging daarvan wordt opgevolgd door opnieuw een tijdelijk contract, dan biedt de Inkomensbepaling Loondienst vaak uitkomst. Dat is een nieuwe methode waarmee je toetsinkomen snel, digitaal en betrouwbaar wordt berekend via het verzekeringsbericht van het UWV. Je kunt het verzekeringsbericht downloaden van de website van het UWV. Het bericht bevat de loonhistorie van alle werkenden in loondienst. Op basis van deze loongegevens wordt, middels een rekenmethode, je toetsinkomen bepaald.

Ook kun je onder voorwaarden gebruik maken van de Arbeidsmarktscan. Met een Arbeidsmarktscan wordt er gekeken naar jouw arbeidsmarktpositie en het toekomstperspectief. Wil je meer weten over de Arbeidsmarktscan? Check dan onze blog hierover.

Uitzendkracht of Nulurencontract

Ben jij een uitzendkracht of heb je een nulurencontract? Ook dan bestaat de mogelijkheid om een hypotheek aan te vragen middels de Inkomensbepaling Loondienst.

Als uitzendkracht kun je onder voorwaarden ook een perspectiefverklaring aanvragen. Met een perspectiefverklaring wordt er gekeken naar de mogelijkheden in de toekomst omtrent het vergaren van een inkomen. Het document onderzoekt de toekomstige arbeidsmarktpositie en de verdiencapaciteit. Dit geeft een hypotheekverstrekker het vertrouwen dat je in de toekomst inkomen kunt blijven genereren en de hypotheek dus betaald kan worden. De perspectiefverklaring mag wel alleen worden afgegeven door een uitzendorganisatie welke vermeld staat in het register van de Stichting Perspectiefverklaring.

Twijfel je nog steeds of jij wel een huis kunt kopen met jouw arbeidssituatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om je mogelijkheden te laten onderzoeken.

Deel dit bericht op

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (90%!)

Gratis adviesgesprek

Een huis kopen zonder vast contract, kan dat?