Hoe breng je een (goed) bod uit op een woning?

16/03/2023 - Hypotheken

Je hebt je droomwoning gevonden. De woning voldoet aan je eisen en wensen en je ziet hierin wel een toekomst voor je. Voordat je de woning al geheel aan het inrichten bent en jezelf al ziet zitten aan de keukentafel zal er eerst een bod gedaan moet worden op de woning. Maar hoe zorg je er nu voor dat jij het juiste bod op tafel legt?

Weet wat je wilt en kunt betalen
Een van de belangrijkste zaken voordat je gaat bieden op een woning is het laten uitrekenen wat je kunt en wilt betalen. Hiervoor ga je langs bij een hypotheekadviseur. Die berekent je maximale hypotheek en brengt je financiële situatie in kaart. Met deze informatie kun je een realistische prijs voor de woning bepalen.

Vaak ben je niet de enige geïnteresseerde, dus houdt ook rekening met concurrentie. Zij zullen waarschijnlijk ook een bod gaan uitbrengen en wellicht zelfs gaan overbieden. Laat je in ieder geval niet gek maken, want je wilt ook niet te veel betalen.

Schakel eventueel de hulp in van een aankoopbegeleider
Een aankoopbegeleider kan jou helpen met de zoektocht naar de juiste woning en ondersteunen tijdens het biedproces. Diegene kan je adviseren en heeft ervaring met het uitbrengen van een bod. Dit geeft vertrouwen bij de verkopend makelaar / verkopende partij, waarmee je kansen toenemen.

Breng de situatie in kaart
Verzamel vooraf, tijdens en na de bezichtiging informatie over de situatie van de verkopende partij. Wat is de reden dat de verkopers gaan verhuizen? Misschien heeft de verkopende partij wel haast met het verkopen van het huis door bijvoorbeeld een scheiding of door de aanvaarding van een nieuwe woning. Hoeveel geïnteresseerden zijn er? Hoe lang staat de woning al te koop? Allemaal belangrijke vragen die bepalend zijn voor het uit te brengen bod.

Ontbindende voorwaarden
Ontbindende voorwaarden worden vaak meegenomen tijdens het biedproces. Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn het financieringsvoorbehoud, een voorbehoud van bouwkundige keuring en een voorbehoud van verkoop eigen woning. Deze zijn soms belangrijk om mee te nemen. Over het algemeen geldt dat des te minder ontbindende voorwaarden er zijn, des te eerder de verkopende partij jouw bod zal accepteren. In het geval van meerdere bieders worden de ontbindende voorwaarden met elkaar vergeleken.

Dan is het daadwerkelijk tijd om een bod uit te brengen. Houd bovenstaande punten in gedachten en doe een realistisch en passend bod.

Hulp nodig? Wij kunnen jou ondersteunen tijdens dit gehele proces.

Deel dit bericht op

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (90%!)

Gratis adviesgesprek

Hoe breng je een (goed) bod uit op een woning?