Het meetekenen van ouders op de hypotheek

23/05/2023 - Hypotheken

Wist je dat het mogelijk is voor ouders om mee te tekenen op de hypotheek? Als starter kun je daarmee je kansen op de woningmarkt vergroten. Hoe werkt het? 

Voor starters zijn er verschillende mogelijkheden in het leven geroepen om de koop van een eerste woning makkelijker te maken, waaronder het meetekenen van je (schoon)ouders.

Het meetekenen van je (schoon)ouders betekent kortgezegd dat ze garant staan voor de maandelijkse hypotheeklasten. Hiermee worden zij naast jou dus hoofdelijk aansprakelijk. Wanneer de hypotheek niet meer betaald kan worden, dan doet de bank een beroep op je ouders. Je blijft wel zelf als eerste verantwoordelijk voor de betaling.

De volgende spelregels gelden meestal:

  • Je kunt minimaal 70 tot 75% van de hypotheeklasten zelf dragen. Samen met je ouders kun je het totaal van de hypotheeklasten dragen. Je ouders moet daarvoor wel de draagkracht hebben, dus ook zij worden getoetst.
  • Het moet aannemelijk zijn dat je binnen 10 jaar de hypotheeklasten zelfstandig kunt dragen.
  • Meetekenen door ouders kan alleen bij een hypotheek zonder NHG.

Ben jij benieuwd of jouw (schoon)ouders iets voor je kunnen betekenen? Maak dan vrijblijvend een afspraak in één van onze vestigingen. Vergeet niet om je (schoon)ouders mee te nemen.

Deel dit bericht op

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (90%!)

Gratis adviesgesprek

Het meetekenen van ouders op de hypotheek