Het meetekenen van je ouders op de hypotheek

08/06/2022 - Hypotheken

Wist je dat je ouders kunnen meetekenen op de hypotheek? Dit vergroot je kans als starter op de woningmarkt enorm! Je leest hier alles over de mogelijkheden.

Met de hoge huizen prijzen, stijgende rentes en het nodig hebben van steeds meer eigen geld voelt het voor veel starters onmogelijk om een eerste huis te kunnen kopen. Maar niets is minder waar, want er zijn meer mogelijkheden dan je denkt.

Eén van die mogelijkheden is het meetekenen van je ouders op de hypotheek. Maar wat houdt dit precies in? Het meetekenen op de hypotheek door je (schoon)ouders betekent eigenlijk dat ze garant staan voor de maandelijkse hypotheeklasten. Hiermee worden ze dus onder andere naast jou ook hoofdelijk aansprakelijk. Dit betekent dat de bank een beroep op hen kan doen wanneer de hypotheek niet wordt betaald. Uiteraard blijf je zelf wel als eerste verantwoordelijk voor de betaling.

Belangrijk om te weten is dat het inkomen en de draagkracht van je ouders getoetst wordt. Zij moeten namelijk het deel kunnen betalen dat jij momenteel tekort komt met het huidige inkomen. Dit mag niet meer dan 25% van de annuïtaire lening zijn, dus je eigen inkomen telt voor 75% mee. Daarnaast dienen je ouders ook daadwerkelijk in staat te zijn om 25% van jouw hypotheeklasten te dragen. Daarbij maakt het niet uit of zij een koop- of huurwoning hebben.

Meer weten?
Wil je meer weten over het meetekenen van je (schoon)ouders? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs.