We hebben er laatst kort al even bij stil gestaan: het biedlogboek! Maar wat houdt het nu exact in en hoe werkt het precies? Wij hebben het eens uitgebreid voor je op papier gezet.
Het biedlogboek biedt de mogelijkheid om te weten hoeveel er op een huis is geboden. Voorheen moest je een bod uit je ‘duim zuigen’ en de vingers kruisen, waarna je op goed geluk een bericht kreeg dat jouw bod was geaccepteerd. Maar voor alle teleurgestelden bleef er maar één vraag over, namelijk: voor welk bedrag is het huis uiteindelijk weggegaan?
Vanaf 1 juli is het mogelijk om deze biedingen in te zien, dankzij het biedlogboek. Het biedlogboek bevat een overzicht waarin alle biedingen van een woning worden geregistreerd. Het biedlogboek is na afloop van het koopproces en op aanvraag in te zien voor geïnteresseerden. Het biedlogboek laat dus het aantal biedingen zien en hoe hoog deze waren. Op die manier wordt de woningmarkt transparanter voor kopers. Daarnaast moet het zorgen voor minder misstanden en een eerlijker koopproces.
Voordelen van het biedlogboek
– Een eerlijk en transparant biedproces
– Een onafhankelijke partij beheert het systeem
– Het is volledig geautomatiseerd
– Het dient als bewijs bij geschillen
– Er wordt extra data verzameld
– Gebruiksvriendelijke manier van werken
Het biedlogboek wordt momenteel door drie brancheverenigingen aangeboden: NVM, VBO en Vastgoedpro. Om inzicht te krijgen in het biedlogboek moet het huis dus verkocht zijn door een makelaar van één van deze drie organisaties. Op dit moment lopen deze drie organisaties voor op de huidige wetgeving. Het kabinet heeft als doel om het logboek uiteindelijk voor alle makelaars te verplichten.
Wil je meer weten over het biedlogboek? Vraag het een van onze adviseurs!