Eerste huis & belastingaangifte

28/03/2023 - Hypotheken

Het is weer tijd voor de belastingaangifte. Als eigenaar van een (eerste) woning wordt je aangifte iets ingewikkelder, maar wij helpen je graag op weg.

Hypotheekrenteaftrek
Als je in 2022 je eerste woning hebt gekocht, verandert het bedrag waarover je inkomstenbelasting betaalt. Je hebt namelijk recht op aftrek van hypotheekrente en van bepaalde eenmalige kosten. De hypotheekrenteaftrek houdt in dat je betaalde rente over je hypotheek in mindering mag brengen op je inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. De rente is onder bepaalde voorwaarden maximaal 30 jaar aftrekbaar.

De hypotheekrenteaftrek geldt voor een annuïteiten- en lineaire hypotheek. Tenzij je jouw hypotheek voor 1-1-2013 hebt afgesloten, dan gelden er nog andere voorwaarden.

Wil je meer weten over de hypotheekrenteaftrek? Lees dan ons uitgebreide artikel geheel gericht aan het onderwerp ‘hypotheekrenteaftrek’.

Eenmalig aftrekbare kosten
Heb je in 2022 in een woning gekocht? Dan mag je verschillende kosten eenmalig aftrekken bij je aangifte over 2022. De kosten die je eenmalig mag aftrekken zijn:

– advieskosten voor je hypotheek
– notariskosten die betrekking hebben op de hypotheekakte
– taxatiekosten
– kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
– kosten voor het (eventueel) verlengen van je hypotheekofferte

WOZ-waarde en eigenwoningforfait
Naast dat je de hypotheekrenteaftrek en eenmalige kosten van je inkomen mag afhalen dient er ook iets bij je inkomen te worden opgeteld; het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een klein percentage van de WOZ-waarde van de woning (meestal 0,35%).

Met een eigen woning bouw je, volgens de Belastingdienst, vermogen op. Dat levert een voordeel op ten opzichte van iemand die huurt. Een andere ‘opbrengst’ is het woongenot (een opbrengst in natura). Deze beide voordelen worden belast met het eigenwoningforfait.

 

Wil je meer weten over bovenstaande onderwerpen of heb je hulp nodig met je aangifte? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur.

Deel dit bericht op

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (90%!)

Gratis adviesgesprek

Eerste huis & belastingaangifte