Een huis kopen als starter, waar moet je aan denken?

17/01/2023 - Hypotheken

Spannend, je staat op het punt om je eerste woning te kopen. Dat brengt het nodige geregel met zich mee, want waar moet je nu aan denken en op letten?

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat je maximaal kunt lenen. Het is daarom raadzaam om voorafgaand een vrijblijvend hypotheekgesprek in te plannen met één of meerdere hypotheekadviseurs. Zo heb je namelijk inzicht in je financiële mogelijkheden en de overige kosten. Door een gesprek met meerdere adviseurs in te plannen, kom je wellicht ook nog tot nieuwe inzichten. Zo kun jij je hypotheek afsluiten bij een adviseur waar het goed mee klikt en die jou het beste adviseert aan de hand van je situatie.

Daarna is het belangrijk om je wensen in kaart te brengen. Waar moet jouw droomwoning aan voldoen? Is er nog geld nodig voor een verbouwing en/of voor de verduurzaming van de woning? Het is belangrijk dat de criteria van de woning matchen met jouw budget en financiële mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen een aankoopmakelaar in de arm te nemen die helpt bij het vinden van de juiste woning. Onze adviseurs zijn in ieder geval gecertificeerd als aankoopbegeleider en kunnen hier dus bij ondersteunen.

Een potentiële woning gevonden? Plan dan een afspraak voor een bezichtiging in. Houd tijdens de bezichtiging rekening met jouw wensen, maar kijk daarbij ook naar de omgeving van de woning. Stel daarnaast een aantal vragen op die je tijdens de bezichtiging wilt stellen. Het is belangrijk om je vooraf al even te hebben ingelezen in de woning en bijbehorende specificaties.