Een huis kopen als ondernemer

06/09/2022 - Hypotheken

Nederland kent steeds meer ondernemers. Meer en meer mensen beginnen voor zichzelf of starten een bedrijf (met personeel). Dit zorgt ook voor andere regels en mogelijkheden op hypotheekgebied ten opzichte van werknemers in loondienst. Of toch niet?

Wij krijgen vaker de vraag of je als ondernemer wel een hypotheek kunt afsluiten, zeker als je pas net begonnen bent. Vroeger was het vrij lastig om als startende ondernemer een hypotheek af te sluiten, tenzij je al meer dan 3 jaar ondernemer bent. Maar inmiddels is het een stuk eenvoudiger geworden.

Als startende ondernemer is je situatie vaak nog een stuk onzekerder waardoor banken (voorheen) geen risico’s durfden te nemen en deze doelgroep zoveel mogelijk links liet liggen. Maar inmiddels wordt deze doelgroep juist gestimuleerd om een hypotheek af te sluiten en wordt ze dit ook een stuk gemakkelijker gemaakt. Zo zien we dat steeds meer partijen zich op (startende) ondernemers richten en stappen zetten om deze groep te helpen. Een voorbeeld is dat tegenwoordig de jaren uit loondienst worden meegeteld om een toetsinkomen vast te stellen. Daarnaast steunt onder andere de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ondernemers. Hypotheekverstrekkers stemmen hun eigen beleid af op die van de NHG, waardoor zij ook meegaan in het steunen van (startende) ondernemers.

Als (startende) ondernemer wordt er naar diverse punten gekeken bij het indienen van een hypotheekaanvraag zoals:
– In welke sector ben je werkzaam?
– Wat zijn je vaste lasten?
– Welke risico’s loop je met je bedrijf?
– Wat is je omzet / winst?
– Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

Of je nu als zelfstandige werkt of een bedrijf met personeel hebt, beide ondernemers dienen dezelfde documenten aan te leveren en stappen te doorlopen. Als ondernemer kun je geen werkgeversverklaring laten zien, maar wordt er een toetsinkomen berekend. Dit geldt zowel voor ondernemers die al een aantal jaar actief zijn, als startende ondernemers.

De voorwaarden voor het aanvragen van een hypotheek kunnen nog wel eens verschillen per hypotheekverstrekker. Laat je daarom vooraf goed adviseren door een (onafhankelijke) hypotheekadviseur.

Wij adviseren je om voor het bezichtigen van een woning een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Laat eerst berekenen wat jouw maximale hypotheek gaat zijn. Dit geeft namelijk veel duidelijkheid over jouw mogelijkheden en kansen op de huidige woningmarkt, waardoor teleurstellingen of onaangename verrassingen voorkomen kunnen worden. Zo weet jij exact waar je aan toe bent. En vergeet niet… er is meer mogelijk dan je denkt.

Nieuwsgierig geworden naar jouw mogelijkheden als ondernemer? Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs.