De wijzigingen op de woningmarkt per 1 januari 2023

03/01/2023 - Hypotheken

De jaarwisseling is voorbij en de eerste dagen van het nieuwe jaar zijn inmiddels ook al achter de rug. Een nieuw jaar brengt veranderingen en wijzigingen met zich mee, zo ook in onze branche. Wij hebben de belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2023 voor jullie verzameld, dus lees vooral verder om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Het energieplafond

Vanaf 1 januari geldt het energieplafond. Het energieplafond is in het leven geroepen om tegemoet te komen in de hoge energieprijzen. Zo geldt er een maximaal tarief voor gas (per kuub) en elektriciteit (per kWh), welke tot een maximaal verbruik per huishouden geldt.

Wil je meer weten over het energieplafond? Check dan onze blog die geheel aan dit onderwerp gewijd is.

Verlaging van de jubelton

De jubelton is in 2023 verlaagd en wordt vanaf 2024 volledig afgeschaft. In 2023 heb je nog recht op een belastingvrije schenking van maximaal € 28.947, – euro. De jubelton geldt voor personen in de leeftijd van 18 en 40 jaar en de schenking kan gebruikt worden voor de aankoop, het onderhoud en/of een schuldaflossing van een woning.

Subsidie voor één isolatiemaatregel

Voorheen was er een subsidie die aangesproken kon worden voor twee isolatiemaatregelen. Nu is het ook mogelijk om een subsidie aan te vragen voor één isolatiemaatregel. Deze subsidie dekt 15% van de kosten en kun je aanvragen voor maatregelen die na 2 april 2022 zijn uitgevoerd. De aanvraag dient binnen een jaar, nadat de maatregel is uitgevoerd en betaald, te worden gedaan.

Stijging van de overdrachtsbelasting voor beleggers

Het tarief van de overdrachtsbelasting wordt verhoogd voor particuliere beleggers of rechtspersonen van 8% naar 10,4%. De reden hiervoor is dat de overheid zo de positie van starters en doorstromers willen verbeteren op de woningmarkt.

Ben je een startende huizenkoper en tussen 18 en 35 jaar oud? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting voor woningen tot € 440.000, – euro. De maximale woningprijs waarover je geen belasting betaald, is per 1 januari ook gewijzigd van € 400.000, – euro naar € 440.000, – euro.

Verhoging van de NHG-grens

Ten slotte is de NHG-grens ook verhoogd. De Nationale Hypotheek Garantie dient als financieel vangnet in geval jij je hypotheek niet meer kunt betalen of als je na de verkoop met een restschuld blijft zitten. Zo was de NHG-grens in 2022 van toepassing op woningen met een maximaal bedrag van € 355.000, – euro. Dit is in 2023 gewijzigd naar € 405.000, – euro en voor woningen met energiebesparende voorzieningen zelfs € 429.300, – euro.

Heb je vragen over bovenstaande wijzigingen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij lichten het je graag toe.