De stijgende hypotheekrentes

17/05/2022 - Hypotheken

De afgelopen maanden zijn de hypotheekrentes enorm gestegen. Maar waar komt deze stijging vandaan en wat betekent dit voor jou? Wij leggen het je graag uit!

Waar komen de stijgende hypotheekrentes vandaan?

Vanaf eind december is de stijging van de hypotheekrentes begonnen. Inmiddels schommelen de rentes tussen de 2,25% – 3,50% afhankelijk van de rente vaste periode. In het begin van het jaar lagen de rentes nog de helft lager.

De rentestijging komt onder andere door het herstel van de economie, de hoge inflatie, de oorlog in Oekraïne en door de afbouw van stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank. Daarnaast wordt geld lenen steeds duurder en ook de waarde van de Euro gaat achteruit. Hierdoor zijn banken genoodzaakt om in te grijpen en daardoor stijgen onder andere de hypotheekrentes. Naar verwachting zullen deze oorzaken de komende periode nog aanhouden. Dit betekent dat de stijging dus ook de komende tijd blijft doorzetten.

Wat betekenen de stijgende hypotheekrentes voor jou?

De stijgende hypotheekrentes zorgen voor ervoor dat de maandlasten van nieuwe woningkopers omhoog gaan en dat bijv. starters minder kunnen lenen. Hoe hoger de rente, des te lager de maximale lening zal zijn.

Verder kan het mogelijk zijn dat de huizenprijzen gaan dalen, naarmate de hypotheekrentes blijven stijgen. Maar dat is op dit moment nog lastig te zeggen. Rabobank heeft voorspeld dat de huizenprijzen in 2022 zelfs 17% duurder worden.

Hypotheek oversluiten?

Momenteel is het oversluiten van de hypotheek nog steeds populair. Met oversluiten wordt een nieuwe hypotheek afgesloten om de huidige hypotheek mee af te lossen. De reden dat mensen hiervoor kiezen is, omdat met de stijgende hypotheekrentes de maandlasten (mogelijk) hoger gaan uitvallen aan het einde van de huidige rentevaste periode. Door nu je hypotheek over te sluiten zet je de hypotheekrente weer voor een langere periode vast.

Wil je meer weten over de stijgende hypotheekrentes of over het oversluiten van je hypotheek? Neem dan contact op met onze adviseurs. Er is meer mogelijk dan je denkt…