De sleuteloverdracht van je nieuwe woning

19/07/2023 - Hypotheken

Het is zover, de sleuteloverdracht van je nieuwe woning staat gepland. De sleuteloverdracht is het laatste onderdeel van de koopovereenkomst. Hierna ben je officieel eigenaar van de woning. Tijdens de overdracht worden de sleutels van de woning uitgewisseld en ontvang jij als nieuwe eigenaar de sleutel van de oude bewoner(s).

Maar naast de zogezegde sleuteloverdracht vindt er ook nog de algemene eindinspectie plaats. Tijdens deze inspectie worden alle zaken in en rondom het huis geïnspecteerd. Als er nog fouten of gebreken naar voren komen, dan kun je deze op dit moment nog melden. Tijdens de eindinspectie is het belangrijk om op een aantal zaken te letten, namelijk:
– Is de woning volledig leeg?
– Werkt het gas, water en licht?
– Werken alle apparaten?

Heb je daarnaast nog afspraken gemaakt omtrent het overnemen van goederen? Kijk dan of deze allemaal aanwezig zijn volgens afspraak.

Indien je tijdens de inspectie nog zaken tegenkomt die niet voldoen aan de afspraken dan is het belangrijk om dit direct te melden. Dat hoeft er niet meteen voor te zorgen dat de koop uitgesteld wordt, maar op dat moment kun je samen met de verkoper kijken of je een korting krijgt of dat diegene bijvoorbeeld nog voor de kosten gaat opdraaien. Als de verkoper daar niet mee akkoord gaat, dan zal de overdracht uitgesteld moeten worden totdat er een oplossing gevonden is waar beide partijen mee akkoord gaan.

Nadat de eindinspectie is afgerond kan de definitieve sleuteloverdracht plaatsvinden. Dit wordt gedaan bij de notaris. Hier worden nog enkele documenten getekend, waarna je de sleutels zult ontvangen. De documenten die getekend worden bij de notaris zijn: de akte van levering (deze worden door zowel de koper als verkoper ondertekend) en de hypotheekakte (wordt alleen getekend door de koper). Daarna worden beide documenten ingeschreven bij het Kadaster. Ten slotte is het tijd om de sleutels definitief in ontvangst te nemen en mag er geproost worden op je nieuwe woning.

Deel dit bericht op

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (90%!)

Gratis adviesgesprek

De sleuteloverdracht van je nieuwe woning