De hypotheekrenteaftrek

14/02/2023 - Hypotheken

De hypotheekrenteaftrek is een fiscale aftrekpost voor woningbezitters met een hypotheek. Als je een hypotheek hebt dan sluit je een lening af bij een hypotheekverstrekker. Over die lening betaal je rente genaamd de hypotheekrente. Om het bezit van woningen te stimuleren is destijds de hypotheekrenteaftrek in het leven geroepen.

De hypotheekrenteaftrek houdt in dat je betaalde rente over je hypotheek in mindering mag brengen op je bruto-inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting betaald. De rente is onder bepaalde voorwaarden maximaal 30 jaar aftrekbaar tijdens de belastingaangifte.

Per 1 januari 2023 is de hypotheekrenteaftrek gedaald. In 2022 bedroeg de hypotheekrenteaftrek 37,05%, maar vanaf dit jaar is dat gedaald naar 36,93%. De hypotheekrenteaftrek is gekoppeld aan de hoogte van de inkomstenbelasting en die is omlaag gegaan, waardoor het percentage hypotheekrenteaftrek ook is gedaald.

Sinds 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek voor hoge inkomens (in de hoogste inkomensschijf) afgebouwd. Dit gebeurde voorheen met 0,5% per jaar, maar is sinds 2020 aangepast naar 3% per jaar. In 2022 mochten de grootverdieners nog 40% aftrekken, maar dit is gelijkgetrokken en aangepast naar 36,93% in 2023.

Heb jij na 1-1-2013 een hypotheek afgesloten? Dan geldt de hypotheekrenteaftrek alleen voor een annuïteiten- en lineaire hypotheek. De hypotheek dient dan wel in 30 jaar te worden afgelost.

Om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek dient er aan bepaalde voorwaarden te worden voldaan. De voorwaarden verschillen per afgesloten hypotheek en zijn daarnaast afhankelijk van de periode wanneer deze is afgesloten. Op de website van de belastingdienst kun je exact nagaan wat voor jouw situatie van toepassing is.

Vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Deel dit bericht op

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (90%!)

Gratis adviesgesprek

De hypotheekrenteaftrek