De grens voor een NHG-hypotheek stijgt in 2023

08/11/2022 - Hypotheken

De grens voor een NHG-hypotheek stijgt in 2023. In 2023 gaat de grens voor een NHG-hypotheek omhoog. In 2022 was de grens. € 355.000, – euro en deze stijgt in 2023 naar € 405.000, – euro. Deze verhoging van maar liefst € 50.000, – euro moet ervoor zorgen dat meer woningkopers de kans krijgen om een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) af te sluiten.

Jaarlijks wordt de NHG-kostengrens opnieuw berekend. Deze berekeningen worden afgestemd op de veranderingen in de woningmarkt. Het doel is om meer stabiliteit te creëren op de huidige woningmarkt en ervoor te zorgen dat voldoende mensen gebruik kunnen maken van een hypotheek met NHG.

Wil je gebruik maken van Energie Besparende Voorzieningen? Dan is de nieuwe kostengrens in 2023 nog wat hoger, namelijk € 429.300, -. Dit om verduurzaming nog meer te stimuleren.

De eenmalige kosten die je betaalt voor een hypotheek met NHG (de borgtochtprovisie) blijven 0,6% over de hypotheek die je gaat afsluiten.

Waarom een hypotheek met NHG afsluiten? De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen staat dan garant voor de restschuld, als je door een ‘verplichte verkoop’ door echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, inkomensdaling of het overlijden van een partner in de problemen bent gekomen.

Wil jij weten of een NHG-hypotheek iets voor jou is? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs in een van onze vestigingen.