2023 is het jaar van de starter!

31/01/2023 - Hypotheken

De afgelopen jaren waren de hoge huizenprijzen, het overbieden en de lage rente de hoogtepunten binnen het nieuws over de woningmarkt. Maar inmiddels is het tij gekeerd en hebben deze berichten plaats gemaakt voor berichten waarin een verandering van de markt wordt aangekondigd.

Sinds 2022 is de markt langzamerhand aan het veranderen. Uit cijfers blijkt namelijk dat het aantal hypotheekaanvragen in 2022 gedaald is ten opzichte van 2021. Zo werden er in 2022 ruim 7% minder hypotheken aangevraagd dan het jaar daarvoor. Enkele oorzaken van deze daling zijn de gestegen rentes, de oorlog en hoge inflatie.

In het begin van 2022 werden er nog veel hypotheken overgesloten, maar sinds de rentes rond de 4% uitkwamen werd er een duidelijk verschil gemerkt en werden er minder hypotheken aangevraagd.

Niet enkel de hypotheekaanvragen daalden, maar ook de woningprijzen en het gemiddelde hypotheekbedrag namen af. Zo daalde het gemiddelde hypotheekbedrag met € 30.000 euro in 2022. Dat is 12% minder dan in 2021.

Bovenstaande ontwikkelingen zorgde er wel voor dat er meer ruimte is ontstaan voor starters. Zij hebben de afgelopen tijd weer (meer) voet aan de grond gekregen. In 2022 hebben starters namelijk voor 12% meer hypotheken afgesloten dan het jaar daarvoor.

Daarnaast zijn de verwachtingen dat zij het komende jaar meer terrein zullen winnen en de mogelijkheden dus nog groter worden. Er zijn enkele ontwikkelingen geweest die hier ook nog aan zullen bijdragen het komende jaar. Zo is de NHG-grens verhoogd, het biedlogboek in het leven geroepen en is de overdrachtsbelasting voor beleggers verhoogd. Deze wijzigingen moeten starters een helpende hand bieden tijdens de koop van hun eerste woning.

Al met al dus goed nieuws! 2023 wordt daarmee sowieso het jaar van de starter.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak dan vrijblijvend een afspraak in één van onze vestigingen.