Zonnepanelen financieren, hoe doe je dat?

02/03/2023 - Energie

Zonnepanelen zijn in deze tijd van de hoge energieprijzen wellicht een interessante toevoeging aan je woning. Met zonnepanelen bespaar je op je energiekosten. De terugverdientijd ligt volgens experts tussen de 7 en 9 jaar. Sinds 2023 betaal je geen btw meer over zonnepanelen, wat ook weer scheelt in de portemonnee. Wij vertellen je graag meer over de financieringsmogelijkheden. 

Het financieren van zonnepanelen kan op verschillende manieren, namelijk door middel van eigen geld, een hypotheek(verhoging), een energiebespaarlening of duurzaamheidslening.

Eigen geld
Als je in het bezit bent van eigen geld dan kun je zonnepanelen natuurlijk met inzet van eigen geld aanschaffen. Het voordeel hiervan is dat de terugverdientijd korter is omdat je geen financieringslasten hebt.

Hypotheek(verhoging)
De financiering van zonnepanelen kan middels een hypotheek(verhoging). Voor energiebesparende maatregelen is het zelfs mogelijk om tot 6% boven op de woningwaarde te lenen.

Energiebespaarlening
Een andere financieringsmogelijkheid is de energiebespaarlening. Deze wordt aangeboden door Het Nationaal Warmtefonds. Zij bieden verantwoorde en betaalbare financieringen voor verduurzaming. Het Warmtefonds is opgericht in 2013 (toen als Nationaal Energiebespaarfonds) en opereert in opdracht van de Rijksoverheid.

Duurzaamheidslening
Ook gemeenten en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom de Duurzaamheidslening aan. Dit is een lening waarmee je tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen financiert. Niet iedere gemeente of provincie biedt deze lening aan. Momenteel wordt de Duurzaamheidslening in ruim 80 gemeenten aangeboden. Op de website van het SVn (https://www.svn.nl/duurzaamheidslening) kun je nagaan of jouw gemeente deze lening aanbiedt en wat de bijbehorende voorwaarden zijn. Het voordeel van deze lening is de lage rente.

Wil je weten welke optie voor jou het voordeligst is en het best bij jouw situatie past? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit bericht op

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (90%!)

Gratis adviesgesprek

Zonnepanelen financieren, hoe doe je dat?