Verduurzaam je woning

03/07/2023 - Energie

Het vakantiegeld is binnen en de zomervakantie gaat ieder moment beginnen, dus tijd om je handen uit de mouwen te steken en je woning te gaan verduurzamen.

Het verduurzamen van je woning zou op de langere termijn geld moeten besparen, maar in eerste instantie dient er een investering te worden gedaan. Enkele van deze investeringen hebben een korte terugverdientijd en sommige een langere. Daarnaast zijn er ook verschillende subsidies die (een deel van) de kosten dekken. Wij helpen jou met het maken van de juiste keuze(s).

Warmtepomp

Schaf een warmtepomp aan in plaats van een cv-ketel. Met een warmtepomp bespaar je al snel zo’n € 650 euro per jaar op je energierekening (afhankelijk van samenstelling huishouden, type woning en verbruik). Vanaf 2026 is het verplicht om een warmtepomp aan te schaffen als je cv-ketel vervangen moet worden.

Isolatie

Er zijn verschillende vormen van isolatie. Een makkelijk en snelle oplossing is het isoleren van naden en kieren. Dit kun je heel gemakkelijk doen door gebruik te maken van tochtstrips en kit. Verder kun je ook de spouwmuren isoleren. Dit kan een deskundige vaak binnen 1 à 2 dagen in orde maken. Het isoleren van de spouwmuren is een redelijke investering die ongeveer in drie tot vier jaar wordt terugverdiend. Daarnaast bestaat er ook nog glasisolatie. Ook hier zijn verschillende mogelijkheden voor.

Zonnepanelen

Ook zonnepanelen zijn een duurzame oplossing voor je woning. Aan de hand van je verbruik kun je eenvoudig berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig zou hebben om de huidige stroomkosten weg te strepen. Uiteraard is het wel afhankelijk van het dakoppervlak en de ligging of je het aantal berekende zonnepanelen daadwerkelijk kunt plaatsen. Met zonnepanelen kun je deels of dus zelfs volledig op je stroomrekening besparen.

Vanuit diverse gemeentes worden er ook leningen met een gunstig rentetarief aangeboden om zonnepanelen te kunnen financieren. Zo hoef je dus niet direct in eigen buidel te tasten.

Om je woning te verduurzamen kun je ervoor kiezen om je eigen spaargeld in te zetten, maar daarnaast zijn er ook verschillende subsidies en (goedkope) leningen waar je een beroep op kunt doen. Naast deze beschikbare subsidies en leningen is het ook nog mogelijk om. Je hypotheek op te hogen. Je kunt maximaal 6% extra lenen boven op je hypotheek mits dit aan duurzame maatregelen wordt besteed. Kort gezegd: je kunt dus 6% extra lenen (gebaseerd op de marktwaarde van je woning) om je woning mee te verduurzamen.

Wil je weten welke verduurzamingen voor jou interessant zijn en van welke financiële mogelijkheden je gebruik kunt maken? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Deel dit bericht op

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (90%!)

Gratis adviesgesprek

Verduurzaam je woning