Duurzaamheid en energiebesparende voorzieningen

23/06/2022 - Energie

Duurzaamheid is een hot topic binnen de woningmarkt branche. Ook wij adviseren onze klanten om na te denken over duurzaamheid en energiebesparende maatregelen. Zo kunnen we gezamenlijk een bijdrage aan het klimaat leveren, maar bespaar je ook nog eens geld én energie!

Wat zijn energiebesparende voorzieningen?

Energiebesparende voorzieningen zijn voorzieningen die het energieverbruik van de woning moeten verlagen. Om deze voorzieningen te stimuleren zijn er diverse voorwaarden opgesteld door de overheid om het aantrekkelijker te maken voor kopers om hierin te investeren.

Zo mag je energiebesparende voorzieningen extra meenemen in de maximale hypotheek tot 106%. Dit betekent dat je dus 6% extra mag lenen (gebaseerd op de marktwaarde van de woning) om te besteden aan duurzame maatregelen.

Wil je gebruik maken van duurzame voorzieningen, maar weet je nog niet waar je voor gaat kiezen? Dan kun je gebruik maken van het Energiebespaarbudget. Dit is in eerste plaats mogelijk als je kiest voor een hypotheek met NHG. Maar er zijn ook enkele geldverstrekkers die deze optie zonder NHG aanbieden. Het voordeel van dit budget is dat je vooraf geen specificatie van de kosten of voorzieningen hoeft te geven. Zo kun je dus op een later moment beslissen voor welke voorzieningen jij wilt gaan en je dus eerst focussen op het rondkrijgen van de hypotheek en verhuizing. Verder mag je als investeerder in duurzame maatregelen tot € 9.000, – buiten de inkomens/lastentoets houden. Dit mag alleen als het toetsinkomen van de aanvrager minimaal € 33.000, – is.

Wat valt er onder energiebesparende voorzieningen?

Er vallen verschillende voorzieningen onder het kopje energiebesparend. Deze mogen worden opgenomen in de meerwerkspecificatie. Het gaat hierbij om:

  • Gevel-, dak-, leiding- en vloerisolatie;
  • HR++(+) beglazing;
  • Energiezuinige kozijnen en/of deuren en constructieonderdelen die voorzien zijn van HR-beglazing (HR++).
  • Douche-warmteterugwinningsysteem;
  • Energiezuinig ventilatiesysteem i.c.m. met een andere energiebesparende voorziening;
  • Warmtepompen;
  • Zonnepanelen.

Meer over energiebesparende voorzieningen?

Wil je meer weten over energiebesparende voorzieningen en de mogelijkheden om deze te financieren? Neem dan contact op met onze adviseurs of maak direct een afspraak bij één van onze vestigingen.