Alles wat je moet weten over energielabels

28/08/2023 - Energie

Iedere woning in Nederland heeft of krijgt een energielabel. Met een energielabel laat je zien hoe duurzaam (energiezuinig) een woning is en of er nog mogelijkheden zijn om te verduurzamen. De energielabels worden gekenmerkt door letters die lopen van A t/m G. Daarbij kan er door middel van plusjes (+) ook nog een labelklasse worden toegevoegd. Dit kan enkel bij de letter A. Daar kan het aantal plusjes oplopen tot maximaal vier plusjes. Label A++++ is dus het energiezuinigste label, terwijl label G dus het minst zuinig is.

Om het energielabel te bepalen wordt er gekeken naar hoeveel energie er nodig is om een woning te verwarmen of te verkoelen. Er wordt daarbij gekeken naar de isolatie, energiezuinige installaties (denk hierbij aan een warmtepomp of zonnepanelen) en de ventilatie van een woning. Verder is het type woning ook van belang voor het bepalen van het juiste energielabel. Vaak zijn appartementen of een rijtjeshuis een stuk energiezuiniger dan een vrijstaande woning.

Een energielabel is verplicht voor woningen die verhuurd of verkocht worden. Ook nieuwbouwwoningen krijgen bij oplevering een verplicht energielabel.

De energielabels van een woning zijn voor iedereen inzichtelijk. Via de volgende website kun je deze inzien: https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/

Heb je tussentijds duurzame investeringen gedaan of heb je het idee dat jouw label verouderd is? Dat kan! Een energielabel wordt namelijk niet automatisch aangepast, maar hiervoor dient eerst een nieuw label aangevraagd te worden. Je maakt daarvoor een afspraak met een energieadviseur. Een energielabel is momenteel tien jaar geldig.

Er zijn diverse subsidies en regelingen die kunnen helpen om je energielabel te verbeteren. Denk onder andere aan de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing), SVVE (Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars) en de energiebespaarlening (via het Warmtefonds). Met deze regelingen kun jij investeren in het verduurzamen van je woning en dus het verbeteren van je energielabel.

Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande blog? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit bericht op

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (90%!)

Gratis adviesgesprek

Alles wat je moet weten over energielabels