Hypotheken

Welke soorten hypotheken zijn er? Wij leggen het je graag uit.

Er zijn verschillende soorten hypotheken. Wie voor het eerst een hypotheek afsluit, doet er wel goed aan te kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Alleen wanneer je één van deze hypotheekvormen afsluit, heb je namelijk recht op hypotheekrenteaftrek. 

Annuïteitenhypotheek

Bij de annuïteitenhypotheek blijven de bruto maandlasten gedurende de looptijd gelijk. Door de jaren heen verandert wel de opbouw van de maandlasten. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing en aan het eind is dat precies andersom. Doordat je steeds minder rente betaalt, wordt het belastingvoordeel minder. Je netto maandlasten gaan dus geleidelijk stijgen.

Lees meer

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek lijkt op een annuïteitenhypotheek met hét belangrijke verschil dat de maandlast daalt gedurende de looptijd. Kenmerk van een lineaire hypotheek is dat de aflossing gedurende de looptijd gelijk blijft. Je betaalt steeds minder rente waardoor je bruto en netto maandlasten geleidelijk dalen. Bij aanvang is de lineaire hypotheek duurder, maar over de gehele looptijd is de annuïteitenhypotheek duurder.

Lees meer

Aflossingsvrije Hypotheek

Bij een Aflossingsvrije Hypotheek betaal je per maand een laag bedrag. Dit komt doordat je alleen rente betaalt en niet aflost. Het terugbetalen van het geleende bedrag doe je pas op het moment dat je hypotheek eindigt. Meestal is dit na 30 jaar. Terugbetalen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met spaargeld of door je woning te verkopen.

Als je voor het eerst een Aflossingsvrije Hypotheek afsluit, kan je geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Als je vóór 1 januari 2013 al een Aflossingsvrije Hypotheek had, kan je in sommige gevallen de rente wel aftrekken. Vraag dit aan je adviseur.

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (9/10!)

Gratis adviesgesprek

Hypotheken