Hypotheek zonder spaargeld

Kan ik een hypotheek afsluiten zonder spaargeld?

We weten allemaal dat starters op de woningmarkt het anno 2023 niet makkelijk hebben. Je bent niet de enige starter, woningen zijn duurder dan ooit en áls je dan eindelijk iets moois op het oog hebt, moet je maar hopen dat je niet hoger dan de vraagprijs hoeft te bieden. Bij Ikwileenstartershypotheek.nl begrijpen we als geen ander in welke situatie jij je als starter bevindt. Helaas kunnen we niet veel aan die situatie veranderen. Wél kunnen we je helpen met eerlijk en onafhankelijk advies. Bijvoorbeeld met je vragen over het afsluiten van een hypotheek zonder eigen geld. Want een startershypotheek zonder spaargeld, kan dat in 2023?

Het afsluiten van een hypotheek zonder eigen geld is niet altijd makkelijk maar zeker niet onmogelijk. Het kan lastig zijn omdat je bij de aankoop van een woning altijd rekening moet houden met extra kosten: de kosten koper. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld overdrachtsbelasting (2% van de koopsom), advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek, NHG-kosten (0,7% van het hypotheekbedrag), taxatiekosten en notariskosten. Ben je jonger dan 35 jaar dan betaal je geen overdrachtsbelasting en zijn de extra kosten bij een koopsom van € 250.000,- beperkt tot indicatief € 5.000,-.

Je mag in 2023 maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Extra kosten kun je dus vaak niet betalen uit je hypotheek. Spaargeld is daarom handig om de financiering van jouw eerste woning rond te krijgen. Maar wat als je geen spaargeld hebt?

Hypotheek zonder spaargeld

Hypotheek berekenen zonder spaargeld

Alvast aan de slag met het berekenen van jouw startershypotheek? Bekijk onze handige Hypotheek Tools. Wil jij precies weten wat de beste opties zijn voor jouw persoonlijke situatie? Mét of zonder spaargeld? Onze hypotheekadviseurs zijn gespecialiseerd in het afsluiten van hypotheken voor starters en adviseren je graag over de verschillende mogelijkheden via Ikwileenstartershypotheek. Het eerste gesprek is altijd gratis.

Nu berekenen

Hoeveel spaargeld heb ik nodig?

De vraag is dus niet: hoeveel spaargeld heb ik nodig? Beter is: hoe regel ik het geld dat ik nodig heb naast mijn startershypotheek? Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Hieronder lichten we er twee voor je toe:

  • Een belastingvrije schenking van je ouders kan jou helpen bij de aankoop van je eerste woning. De verruimde schenkingsvrijstelling geeft je de kans om € 28.947,- aan schenking te accepteren voor je eerste huis.
  • Natuurlijk is een schenking niet altijd mogelijk. Een andere mogelijkheid is dan het afsluiten van een lening naast je startershypotheek. Dit kan alleen als je op basis van je inkomen een hogere maximale hypotheek zou kunnen krijgen dan op basis van de woningwaarde van het huis dat je graag wil kopen. Een voorbeeld. Stel, je kunt op basis van je inkomen een maximale hypotheek van € 300.000,- afsluiten, maar je koopt een woning van € 200.000,-. Dan zou je een hypotheek van € 200.000,- kunnen afsluiten (100% van de woningwaarde in 2023) en een zogenaamde ‘consumptieve’ lening ter hoogte van de kosten koper.

Er zijn nog meer mogelijkheden om zonder eigen geld alsnog de je startershypotheek rond te krijgen. Hiervoor kijken we graag naar jouw persoonlijke situatie. Neem contact met ons op voor een gratis kennismaking.

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (9/10!)

Gratis adviesgesprek

Hypotheek zonder spaargeld