Hypotheek zonder eigen geld

Zonder eigen geld een hypotheek, kan dat?

Als starter op de Nederlandse woningmarkt heb je het op dit moment niet makkelijk. De huizenprijzen zijn hoger dan ooit en wie niet de hoofdprijs wil betalen moet snel en slim zijn. Bij Ikwileenstartershypotheek weten we precies in welke situatie jij als starter zit en voor welke lastige keuzes je komt te staan. We kunnen helaas niet veel veranderen aan de hectische huizenmarkt. Wat we wél kunnen is jou adviseren in je zoektocht naar jouw droomhuis en je eerlijk en onafhankelijk helpen. We geven je antwoord op ál je vragen over de financiering en aankoop van je starterswoning, bijvoorbeeld op de vraag: ‘Kan ik een hypotheek krijgen zonder eigen geld?’

Een hypotheek zonder eigen geld is niet eenvoudig, maar absoluut niet onmogelijk. Wat het moeilijk maakt is dat je bij de aankoop van een huis altijd rekening moet houden met extra kosten. Bijvoorbeeld de kosten van overdrachtsbelasting en de kosten voor de notaris, makelaar of de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze kosten noemen we de kosten koper. De hoogte van deze kosten is gemiddeld 6% van de aankoopprijs van je woning. In 2023 mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen als hypotheek. Dat betekent dus dat je de 6% kosten koper niet kunt financieren vanuit je startershypotheek. Om deze kosten toch te kunnen betalen heb je dus eigen geld nodig. Maar wat kun je doen als geen eigen geld hebt?

Hypotheek zonder eigen geld

Hypotheek berekenen

Wil je alvast aan de slag met het berekenen van jouw hypotheek zonder eigen geld? Onze handige Hypotheek Tools helpen je verder. Wanneer je precies wilt weten wat de beste oplossing is voor jou als starter zonder eigen geld? Maak een afspraak en we kijken samen met jou naar de beste opties. Kennismaken met de hypotheekadviseurs van Ikwileenstartershypotheek is altijd helemaal gratis.

Nu berekenen

Een huis kopen zonder eigen geld

Als je geen eigen geld hebt, zijn er verschillende mogelijkheden voor jou als starter. We zetten de twee meest voor de hand liggende opties hieronder voor je op een rijtje.

  • Een belastingvrije schenking helpt je de financiering van jouw starterswoning rond te krijgen. In 2023 mogen ouders een bedrag van maximaal €28.947,- belastingvrij schenken aan hun kinderen. Dit geldt ook voor schenkingen van ouders van stiefkinderen en pleegkinderen. Voor een dergelijke schenking gelden een aantal speciale voorwaarden van de Belastingdienst.
  • We begrijpen heel goed dat een schenking niet voor iedereen mogelijk is. Een andere optie is dan een aparte lening afsluiten naast je startershypotheek. Zo’n ‘consumptieve’ lening is alleen mogelijk wanneer je een huis koopt met een woningwaarde die lager is dan de maximale hypotheek die je kunt krijgen op basis van je bruto inkomen. Een voorbeeld om dit te verduidelijken: stel dat je aan de hand van je inkomen een hypotheek van maximaal €300.000,- kunt afsluiten. Je koopt echter een woning van €200.000,-. Je sluit dan een hypotheek af voor het bedrag van €200.000,-, want dat is 100% van de woningwaarde in 2023. Bij dit bedrag horen nog de 6% kosten koper. In het geval van €200.000 is dat een bedrag van €12.000,-. Als je geen eigen geld hebt kun je voor deze €12.000,- een consumptieve lening afsluiten, die je naast je hypotheek maandelijks aflost.

Natuurlijk zijn er nog andere opties die het mogelijk maken om zonder eigen geld tóch dat droomhuis te kunnen betalen. Deze andere opties zijn erg afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Om je hierover te adviseren leren we je dus graag wat beter kennen. Neem hiervoor contact op met een van de hypotheekadviseurs van Ikwileenstartershypotheek.

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (9/10!)

Gratis adviesgesprek

Hypotheek zonder eigen geld