Hypotheek voor starters

De beste hypotheek voor starters

Ben jij starter op de woningmarkt en wil jij binnenkort je eerste huis kopen? Het jaar 2023 is niet eenvoudig voor starters op de Nederlandse huizenmarkt. Er is veel vraag, weinig aanbod, dus moet je snel en slim zijn om jouw droomhuis te bemachtigen. Bij Ikwileenstartershypotheek begrijpen we in welke situatie je zit. Ook weten we dat je antwoorden zoekt op vragen als: wat is de beste hypotheek voor starters? We helpen je graag op weg in je zoektocht naar de beste hypotheek voor jou als starter.

Welke hypotheek voor starters?

Er komt veel op je af als je je eerste huis gaat kopen. Eén van de belangrijkste dingen is natuurlijk het regelen van je hypotheek. Wat is de beste hypotheek voor starters in 2023? En wil jij een hypotheek voor starters zonder vast contract met een intentieverklaring, of heb je een vast contract?

Als starter heb je de keuze uit twee verschillende hypotheekvormen: een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. We leggen het verschil hieronder aan je uit.

Wat is een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire startershypotheek betaal je elke maand een deel aflossing en een deel rente aan je hypotheekverstrekker. Elke maand betaal je hetzelfde bedrag voor de aflossing. Hierdoor wordt je totale hypotheekschuld elke maand minder, en neemt het rentebedrag dus langzaam af. Gedurende de looptijd van je hypotheek dalen je netto maandlasten.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een bedrag dat voor een deel bestaat uit aflossing en voor een deel uit rente. Gedurende de looptijd van je hypotheek verschuift de balans tussen die twee delen. Het aflossingsbedrag wordt elke maand een beetje hoger en het rentebedrag wordt elke maand een beetje lager. Hierdoor gaan de netto maandlasten dus langzaam omhoog. Handig als je verwacht dat je in de toekomst steeds meer gaat verdienen.

Hypotheek voor starters

Hypotheek voor starters berekenen

Natuurlijk wil jij weten wat de beste hypotheek voor starters is in 2023. Bovenstaande voorwaarden laten zien dat dat voor iedereen heel anders is. We bekijken daarom graag samen met jou welke startershypotheek het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Je bent van harte welkom voor een gratis kennismaking met de hypotheekadviseurs van Ikwileenstartershypotheek. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Nu berekenen

Voorwaarden hypotheek voor starters

Leningverstrekkers zoals banken, stellen voorwaarden wanneer je je startershypotheek gaat afsluiten. Hiermee willen leningverstrekkers voorkomen dat er schulden of achterstallige betalingen ontstaan. Hypotheekvoorwaarden verschillen per hypotheek, maar als starter kun je in 2023 uitgaan van de volgende basisvoorwaarden:

  • Voor leningverstrekkers is het belangrijk dat je maandelijkse hypotheeklasten passen bij je totale inkomen. Hoe hoger dat inkomen, hoe hoger je maximale lening mag zijn. Jaarlijks wordt in de wet bepaald welk percentage van je bruto inkomen je maximaal kunt besteden aan je hypotheek. Dit percentage zit verwerkt in onze Hypotheek Tools, zodat je je maximale startershypotheek alvast kunt berekenen.
  • Een andere belangrijke factor naast je totale inkomen is de marktwaarde van het huis dat je op het oog hebt. De marktwaarde van een woning wordt jaarlijks bepaald door de overheid. Wil jij een startershypotheek afsluiten in 2023? Dan mag je maximaal 100% van de marktwaarde lenen. Je mag 106% lenen als je duurzame aanpassingen wil doen aan je nieuwe woning. Die 6% die je extra mag lenen moet je wel volledig besteden aan duurzame aanpassingen.
  • Als je een startershypotheek gaat afsluiten willen leningverstrekkers weten of je nog schulden hebt. Als je een schuld hebt wil dat zeggen dat je een financiële verplichting hebt aan een schuldeiser. Het bedrag van je schuld wordt afgetrokken van je totale inkomen want het is geld dat eigenlijk niet van jou is. Het komt regelmatig voor dat starters op de woningmarkt een startershypotheek willen afsluiten terwijl ze bijvoorbeeld nog een studieschuld hebben. Als je een schuld hebt moet er op bepaalde manieren worden uitgerekend wat uiteindelijk het maximale bedrag is dat jij kunt lenen voor de aankoop van je eerste huis.

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (9/10!)

Gratis adviesgesprek

Hypotheek voor starters