Hoeveel eigen geld voor een hypotheek?

Hoeveel eigen geld?

Je droomhuis vinden op de huidige woningmarkt een grote uitdaging. Vooral voor starters is een eerste huis kopen op dit moment geen pretje. De koophuizen vliegen als warme broodjes, ruim boven de vraagprijs over de toonbank. Vervelend voor starters die graag op hun gemak willen zoeken naar hun eerste huis. Een eerste huis kopen is immers een grote en bijzondere stap in je leven.

Bij Ikwileenstartershypotheek begrijpen we precies in welke situatie jij je als starter bevindt. Ook weten we op welke vragen jij graag een goed en eerlijk antwoord wilt. Bijvoorbeeld op de vraag: ‘Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een hypotheek te kunnen afsluiten?’ Allereerst is het goed om te weten waarom je eigen geld nodig hebt om een startershypotheek te kunnen afsluiten. Als je een huis koopt moet je altijd rekening houden met extra kosten bovenop de aankoopprijs van je woning. Deze kosten noemen we de kosten koper. De kosten koper zijn gemiddeld 6% van de aankoopprijs van je nieuwe huis. Sinds 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om deze kosten mee te financieren in je hypotheek. Je moet de kosten koper dus met je eigen geld betalen. Met eigen geld bedoelen we geld dat je in de afgelopen jaren zelf bij elkaar hebt gespaard of geld dat je hebt ontvangen als schenking.

Maximale hypotheek met eigen geld?

Afhankelijk van je (gezamenlijke) bruto inkomen kun je berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen in je startershypotheek. Maak hiervoor gebruik van onze handige Hypotheek Tools. Eigen geld verandert niets aan de hoogte van je maximale hypotheek. Hoeveel eigen geld je ook hebt, de hoogte van je maximale hypotheek blijft gekoppeld aan de hoogte van je bruto inkomen. Hoe meer eigen geld betekent natuurlijk wel: hoe makkelijker het wordt het huis van je dromen te financieren.
Onderstaand rekenvoorbeeld kun je gebruiken om te berekenen met hoeveel eigen geld je rekening moet houden voor de aankoop van jouw droomwoning. Hierbij moet je wel eerst weten wat de hoogte is van je maximale hypotheek.

Hoeveel eigen geld voor een hypotheek?

Hypotheek met eigen geld berekenen

Onze rekentools en bovenstaand rekenvoorbeeld geven je een idee van de verschillende mogelijkheden. Wil je tot op de cent nauwkeurig weten waar je aan toe bent? Dan maken we graag kennis met je om jouw mogelijkheden voor een startershypotheek te bekijken. Je eerste gesprek met Ikwileenstartershypotheek is altijd gratis, dus neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Nu berekenen

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek en eigen geld

Uit onze handige Hypotheek Tools blijkt dat je maximaal €300.000,- kunt lenen. De aankoopprijs van het huis dat je wilt kopen is €295.000,-. Bij deze aankoopprijs moet je nog rekening houden met gemiddeld 6% kosten koper, in dit geval dus een bedrag van €17.000,-. In totaal heb je dus €312.700,- nodig voor de aankoop van je droomhuis. Hiervan kun je €300.000,- betalen vanuit je maximale startershypotheek en heb je nog €12.700,- eigen geld nodig. Stel, je brengt meer eigen geld in dan €12.700,-, dan kun je het hypotheekbedrag verlagen. Hierdoor zakken ook je maandlasten omdat je minder hoeft af te lossen. Stel, je gaat op zoek naar een woning met een lagere aankoopprijs, dan heb je minder eigen geld nodig of kun je een lagere hypotheek afsluiten.

Ik wil starten!

Zet vandaag de eerste stap naar je droomhuis. Wij staan voor je klaar.

Maximale hypotheek berekening

Hoogste slagingskans (9/10!)

Gratis adviesgesprek

Hoeveel eigen geld voor een hypotheek?