De belangrijkste veranderingen – per 1 juli –
voor woningkopers en huurders

De belangrijkste veranderingen – per 1 juli – voor woningkopers en huurders

Per 1 juli zijn er een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd die invloed hebben op woningkopers en huurders. Wij hebben de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij gezet.

Rookmelder verplicht

We hebben er eerder al aandacht aan geschonken, maar vanaf nu is het dus verplicht een rookmelder in huis te hebben. Op iedere verdieping dient tenminste één exemplaar te hangen. Deze regel gold al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen, maar is nu ook van toepassing op bestaande woningen.

Huurverhoging sociale huurwoning vanaf 1 juli 2022

Tot 1 juli 2022 mag je verhuurder de (kale) huur niet verhogen.
Vanaf 1 juli 2022 mag je verhuurder de huur weer verhogen met:

  • maximaal 2,3%, als de (kale) huur € 300 of meer per maand is.
  • maximaal € 25,- als de (kale) huur lager is dan € 300 per maand. Dat is hoger dan 2,3 %. Daarmee kunnen verhuurders heel lage huren sneller verhogen. En daarmee een huur vragen die beter past bij de kwaliteit van de woning.
    *Dit hangt niet af van je inkomen.

Heb je een hoger middeninkomen of een hoog inkomen? Dan mag je verhuurder meer huurverhoging voorstellen. Hoeveel hangt af van je inkomen.

Ook huishoudens waar 1 of meer personen AOW ontvangen kunnen een hogere huurverhoging krijgen. Voor een vrijesectorwoning is de maximale huurverhoging zelfs 3,3%.

Online biedlogboek

Een verandering die gewaardeerd zal worden onder woningkopers, een online biedlogboek. Dit moet ervoor zorgen dat biedingen die worden gedaan op een woning zichtbaar zijn voor iedereen. Dit moet zorgen voor een eerlijkere en transparante woningmarkt.

Vanaf 1 juli kunnen makelaars aangesloten bij een van de organisaties kennismaken met het digitale biedlogboek. Per 1 januari 2023 hebben kandidaat-kopers recht op inzage in het biedlogboek. Dat geldt althans als de transactie via een makelaar plaatsvindt die is aangesloten bij NVM, VBO of Vastgoedpro.

Minder BTW op energie

De BTW op energie gaat omlaag. Gas en energie vallen nu onder het hoge btw-tarief van 21%, maar gaan nu (tijdelijk) over naar het lage btw-tarief van 9%. Dit moet ervoor zorgen dat de koopkracht behouden blijft.

Vragen?

Heb jij vragen over bovenstaande wijzigingen of wil je vrijblijvend een afspraak maken met een van onze adviseurs? Dat kan! Neem dan contact met ons op.

Onze
App!

Met onze eigen app deel je gemakkelijk en snel documenten met je hypotheekadviseur.

apple-appstore-button google-play-store-button
iphone-x-IWESH