Actuele hypotheekrente

Hierboven vind je een overzicht van de hypotheekrentes die de geldverstrekkers hanteren bij verschillende tariefklassen, hypotheekproducten en rentevaste periodes.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is (vaak) de gunstigste tarief klasse. NHG biedt namelijk een vangnet als je de hypotheek niet meer kunt betalen bij veranderingen in je persoonlijke situatie. Dit kan komen door: beëindiging relatie, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of bij het overlijden van je partner. Om in aanmerking te komen voor NHG mag de koopprijs van je woning maximaal €405.000,- zijn.

Kom je niet in aanmerking voor NHG dan wordt voor het bepalen van de tariefklasse gekeken naar het verschil tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van je woning. Hoe minder je leent ten opzichte van de woningwaarde, des te lager de tariefklasse en daarmee de rente.

Hypotheekrentes worden vergeleken op basis van de aanvangsrente bij de start van de hypotheek en niet over de te betalen hypotheekrente gedurende de gehele looptijd van de hypotheek (looptijdrente). Bij vergelijken op alleen de aanvangsrente wordt er geen rekening gehouden met het vervallen van zogenaamde renteopslagen gedurende de looptijd van de hypotheek.

De looptijdrente is de rente gedurende de gehele looptijd van de hypotheek waarbij de renteopslag automatisch vervalt als er voldoende is afgelost. Zodra de hypotheek door (extra) aflossen in een lagere risicoklasse valt, verlaagt de geldverstrekker de hypotheekrente.

Looptijdrente is meestal niet van toepassing bij hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) omdat deze hypotheken vaak al in de laagste tariefklasse vallen.

Maak vrijblijvend een afspraak voor een eerlijk vergelijk op rente en voorwaarden.